Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Σπιτικός Μηλίτης χωρίς Ζάχαρη

Το απόλυτο χειμωνιάτικο ρόφημα με μήλα, πορτοκαλια, μανταρίνια, ρόδι και αρωματικά – χωρίς προσθήκη ζάχαρης μόνο με την γλύκα του μελιού!

1

Ο χειμώνας φέρνει μαζί του την ανάγκη για ζεστασιά και θαλπωρή. Τι καλύτερο από ένα σπιτικό, αρωματικό ρόφημα με μήλα, πορτοκάλια, μπαχαρικά όπως κανέλα, μπαχάρι, χυμό από φρέσκοστημένο ρόδι κ.α. Ο μηλίτης που σας προτείνω φτιάχνεται εύκολα, χωρίς ζάχαρη, με απλά υλικά που επιλέγεις εσύ. Μήλα σε αγαπημένες ποικιλίες, όπως στάρκιν, fuji ή φιρίκια, παντρεύονται με πορτοκάλια και μανταρινια για να χαρίσουν γεύση χωρίς πικράδες. Το ρόδι προσθέτει ένα όμορφο ρουμπινί χρώμα που ταιριάζει υπέροχα με τα αρώματα των μπαχαρικών.

Καθώς ο μηλίτης βράζει, το σπίτι γεμίζει αρώματα που θυμίζουν γιορτές, παιδικά Χριστούγεννα και μαμαδίστικες θαλπωρές. Μπορείς να τον σερβίρεις ζεστό, με κομμάτια φρούτων ή μια κουταλιά σαντιγί για τα παιδιά. Για τους μεγάλους, λίγες σταγόνες από το αγαπημένο τους ποτό θα τον απογειώσουν. Αν έχεις τζάκι, άναψε το. Αν όχι, βάλε μια αγαπημένη ταινία και αγκάλιασε τη στιγμή με ένα φλιτζάνι μηλίτη στο χέρι.

Αυτό το ρόφημα δεν είναι απλώς νόστιμο. Είναι μια μικρή καθημερινή ιεροτελεστία που φροντίζει το σώμα και την καρδιά. Απόλαυσέ το με όσους αγαπάς – ή χάρισε το στον εαυτό σου, γιατί το αξίζεις!

ΣΠΙΤΙΚΟΣ ΜΗΛΙΤΗΣ

Μερίδες: Περίπου 1,200 λίτρα μηλίτη

Χρόνος προετοιμασίες: 10 λεπτά    

Χρόνος μαγειρέματος: Συνολικά 3 ώρες

Υλικά συνταγής

  • 7  μήλα
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 μανταρίνι
  • 3 φέτες τζίνζερ
  • 3 ξυλάκια κανέλα
  • 1 αστεροειδή γλυκάνισο
  • 7 γαρίφαλα
  • 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1/4 κούπα σταφίδες
  • Το χυμό από 1 ρόδι
  • 1/8 κούπα κράμπερι
  • Τσάι της αρεσκείας
    σας (προαιρετικά)
  • 3-4 κουτ. σούπας μέλι

Εκτέλεση

  • Κόψτε τα μήλα και τα πορτοκάλια σε μεγάλα κομμάτια (μην αφαιρέσετε την φλούδα) και βάλτε τα μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά, εκτός το μέλι, σε μια κατσαρόλα.
  • Προσθέστε νερό να καλύψει όλα τα υλικά μέχρι πάνω. Βάλτε το μείγμα να βράσει.
  • Μετά τα πρώτα 15 λεπτά βρασμού αφαιρείτε το φακελάκι με το τσάι και συνεχίζεται το ψήσιμο.
  • Βράστε τα για 2 ώρες σε χαμηλή θερμοκρασία.
  • Με μια κουτάλα ζουλήξτε λίγο τα μήλα με τα πορτοκάλια να σπάσουν. Αμέσως μετά σουρώστε.
  • Βάλτε το σιρόπι στην κατσαρόλα και βράστε το πάλι για 1 ώρα ακόμα σε μέτρια θερμοκρασία.
  • Μόλις βράσει ο μηλίτης και όσο είναι ακόμα ζεστός μπορείτε να προσθέστε 3-4 κ.σ. μέλι.
  • Σερβίρετε το μηλίτη με μαζί με φρέσκα κομμάτια φρούτων.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση