Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Αρωματική Σάλτσα Ντομάτας - Έτοιμη για άμεση κατανάλωση

Φτιάξε τη δική σου σάλτσα ντομάτας με λαχανικά και μυρωδικά, αποθήκευσέ την σε βαζάκια και χάρισε σε κάθε πιάτο σου μοναδική γεύση και άρωμα όλο τον χρόνο!

12

Αυτή η αρωματική και γευστική σάλτσα ντομάτας είναι η καλύτερη που έχω δοκιμάσει ποτέ και την φτιάχνω κάθε χρόνο με αγάπη και πολύ φροντίδα. Την αποθηκεύω σε βαζάκια για να την έχω έτοιμη κάθε φορά που θέλω να φτιάξω κάτι γρήγορο αλλά πεντανόστιμο. Πίτσες, μακαρονάδες, κοκκινιστά – όλα αποκτούν βαθιά, σπιτική νοστιμιά με την προσθήκη από αυτή τη σάλτσα.

 Χρησιμοποιώ ποικιλία πομοντόρο γιατί είναι πλούσια σε σάρκα και έχει λιγότερους χυμούς, γεγονός που δίνει μια πιο συμπυκνωμένη και δεμένη σάλτσα. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσεις και άλλες ποικιλίες. Το σημαντικό είναι να επιλέξεις ώριμες και καθαρές ντομάτες.

 Μαζί με τις ντομάτες, προσθέτω αγαπημένα λαχανικά και αρωματικά βότανα που ενισχύουν τη γεύση χωρίς να την καλύπτουν. Το κλειδί είναι η σωστή ισορροπία στις δοσολογίες των μυρωδικών, ώστε να αναδείξουν τη φυσική γλυκύτητα της ντομάτας χωρίς να πικρίσουν.

 Αυτή η σάλτσα είναι ιδανική για πολυάσχολες μέρες, αφού μπορείς να την έχεις αποθηκευμένη και να φτιάξεις μέσα σε λίγα λεπτά ένα πλούσιο, αρωματικό φαγητό. Είναι η συνταγή που προτείνω πάντα σε φίλους και γνωστούς – και όλοι μου λένε το ίδιο: “Δεν έχω δοκιμάσει πιο νόστιμη!”

 Δοκίμασε την και κράτα τη γεύση του καλοκαιριού στο ντουλάπι σου, όλο τον χρόνο!

ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Μερίδες: Χρησιμοποίησα βάζα των 314 ml και βγήκαν 13 βαζάκια.

Χρόνος προετοιμασίες: 20 λεπτά    

Χρόνος μαγειρέματος: 2 ώρες στην πρώτη φάση μαγειρέματος και 30 λεπτά στην δεύτερη.

Υλικά συνταγής

  • 5 κιλά ντομάτες πομοντόρο 
  • 1 πράσο
  • 2 καρότα 
  • 1 νεροκρέμμυδο ή 3 κρεμμύδια 
  • 1 κολοκύθι
  • 1 κόκκινη πιπεριά 
  • Μαϊντανό 
  • Άνηθο 
  • Πιπέρι – Αλάτι
  • 2 κ.γ. σκόνη μουστάρδα 
  •  1 κ.γ. γλυκιά πιπεριά
  • 1 κ.γ. ξηρή ματζουράνα 
  • Φρέσκο θυμάρι
  • Ρίγανη
  • 2 κύβους βοδινό ζωμό 
  •  1 κ.σ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κ.γ. μείγμα για στιφάδο 
  • Φρέσκο βασιλικό 
  • 2 κ.γ. μείγμα ξηρών λαχανικών(προαιρετικά). 

Εκτέλεση

  • Πλένουμε πολύ καλά τις ντομάτες και τις αφήνουμε να στραγγίξουν απ’ τα νερά.
  • Κόβουμε και τις βάζουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα με το αλάτι να βράσουν και να μαλακώσουν. Βράζουμε για 2 ώρες.
  • Όταν χάσουν αρκετά από τα υγρά τους σβήνουμε την φωτιά και πολτοποιούμε. Περνάμε την σάλτσα από λεπτή σίτα, θέλουμε να μην έχει σπόρια και φλούδα η σάλτσα.
  • Ψιλοκόβουμε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά και τα σοτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με την σάλτσα και βράζουμε το μείγμα για άλλα 30 λεπτά.
  • Όταν τελειώσει το μαγείρεμα ξαναπολτοποιούμε τη σάλτσα με ένα ραβδομπλέντερ.
  • Όσο είναι καυτή η σάλτσα την βάζουμε στα επίσης καυτά αποστειρωμένα βάζα σφραγίζουμε με τα καπάκια και το αφήνουμε στην άκρη ανάποδα να κρυώσουν τελείως.
  • Χρησιμοποιήστε αμέσως μόλις ανοίξετε το βάζο, αλλιώς διατηρείτε στο ψυγείο για 3-4 μέρες.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση