Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Σπιτική Μαγιονέζα (με μεγαλύτερη διάρκεια)

Μάθετε να φτιάχνετε σπιτική μαγιονέζα με την μέθοδο της ζύμωσης και κρατήστε την στο ψυγείο, μέχρι και 1 μήνα

Αν είστε λάτρης της μαγιονέζας όπως κι εγώ, τότε σίγουρα θα αγαπήσετε αυτή τη σπιτική μαγιονέζα με γιαούρτι. Είναι εύκολη, πεντανόστιμη και το κυριότερο: έχει μεγαλύτερη διάρκεια από τις υπόλοιπες σπιτικές συνταγές χωρίς να περιέχει καθόλου συντηρητικά.

 Ξεκινάω την συνταγή από την προηγούμενη μέρα όπου θα παστεριώσω το αβγό για να είναι έτοιμο. Προσωπικά, θέλω να νιώθω ασφαλής όταν τρώω ωμό αβγό, στο βίντεο που θα δείτε παρακάτω, σας δείχνω βήμα-βήμα τι κάνω. Αν όμως νιώθετε άνετα με το αβγό όπως είναι, μπορείτε να παραλείψετε αυτό το βήμα.

 Θα μου πείτε τώρα: «Βρε Ειρήνη, τι ξεχωριστό έχει η δική σου μαγιονέζα από τόσες άλλες;»
Και απαντώ: ο χρόνος και η ζύμωση! Η μαγιονέζα μου κρατάει περισσότερο, γιατί την αφήνω να ωριμάσει και να αναπτύξει βακτήρια μέσο του γαλακτικού ορού από το γιαούρτι. Έτσι, εκτός από γεύση, προσθέτει και ωφέλιμα προβιοτικά, που κάνουν καλό στο έντερο.

 Τι είναι ο γαλακτικός ορός; Αν έχετε προσέξει αυτό το διαφανές υγρό που συγκεντρώνεται πάνω στο γιαούρτι, αυτό είναι! Περιέχει τα φυσικά “καλά βακτήρια” που βοηθούν στη συντήρηση της μαγιονέζας αλλά παράλληλα κάνει καλό στην υγεία του πεπτικού μας.

 Επειδή δύσκολα βρίσκουμε γαλακτικό ορό τυριού, χρησιμοποιώ στραγγισμένο φρέσκο γιαούρτι του εμπορίου. Το βάζω σε τουλπάνι ή πυκνό σουρωτήρι για 24 ώρες και συλλέγω το υγρό που βγάζει. Αν είναι και σπιτικό γιαούρτι, ακόμα καλύτερα!

 Αφού τα συνδυάσετε, ξεκινάμε να φτιάξουμε την μαγιονέζα. Αν δεν έχετε ραβδομπλέντερ όπως εγώ μπορείτε να χρησιμοποιήστε μίξερ ή χειροκίνητο αναδευτήρα αυγών, ρίχνοντας σιγά-σιγά το λάδι.

 Όταν είναι έτοιμη η μαγιονέζα βάλτε την σε αποστειρωμένο βάζο, κλείστε το καλά και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου (21–26°C) για 6 ώρες, ώστε να γίνει η ζύμωση. Το καλοκαίρι, προσοχή στη θερμοκρασία. Μετά τη ζύμωση, βάλτε τη στο ψυγείο. Έτοιμη!

 Η μαγιονέζα με  αυγό είναι ένα υπέροχο φυσικό ντιπ, που κρατάει περισσότερο, είναι γεμάτο προβιοτικά, και έχει τέλεια γεύση. Η συνταγή αποδίδει περίπου 300 γρ. μαγιονέζας – όση και ένα βάζο του εμπορίου.

 Ακολουθήστε τη συνταγή και θα φτιάξετε την πιο νόστιμη, σπιτική μαγιονέζα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

ΣΠΙΤΙΚΗ ΜΑΓΙΟΝΕΖΑ

Μερίδες: 300 γρ. Μαγιονέζα    

Χρόνος προετοιμασίες: 3 λεπτά (παστερίωση)     

Χρόνος εκτέλεσης: 10 λεπτά

Υλικά συνταγής

  • 290 ml ή 253 γρ. ή 1 κούπα + 1/4 κούπας ηλιέλαιο ή όποιο άλλο φυτικό λάδι θέλετε
  • 1 μεγάλο αβγό (παστεριωμένο)
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.σ. μηλόξυδο ή απλό ξύδι
  • 1/2 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 2 κ.σ. ορό γάλακτος
  • Λίγο πιπέρι και φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

  • Βράζουμε το αβγό σε χαμηλή θερμοκρασία και με τη βοήθεια ενός θερμόμετρου περιμένουμε να φτάσει στους 59-60 βαθμούς Κελσίου. Θέλει μεγάλη προσοχή να μην τους ξεπεράσει γιατί το αβγό θα ψηθεί. Μόλις φτάσει σους 60 βαθμούς κατεβάζουμε από τη φωτιά και κρατάμε για 3 λεπτά την θερμοκρασία μεταξύ 59-60 βαθμούς. Αν πάει να κατέβει από τους 59 βαθμούς το ξαναβάζετε στη φωτιά μέχρι να ανέβει λίγο και αποσύρετε πάλι. αυτό το κάνετε για να κρατήσετε την θερμοκρασία για 3-4 λεπτά και να παστεριωθεί το αβγό χωρίς να ψηθεί.
  • Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα βαθύ κανάτι.
  • Με ένα ραβδομπλέντερ ξεκινάμε να χτυπάμε το μείγμα μας από χαμηλά και σιγά-σιγά ανεβαίνουμε προς τα πάνω.
  • Μπορούμε να το κάνουμε και με ένα αναδευτήρα αβγών ρίχνοντας το λάδι σε λεπτή ροή μέσα στα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας παράλληλα δυνατά.
  • Αποθηκεύουμε σε ένα καθαρό και αποστειρωμένο βάζο μέσα στο ψυγείο.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση