Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Παραδοσιακή Λαγάνα

Μαλακή και αφράτη μέσα, τραγανή απέξω, με γεύση μελιού και χαρουπόμελου, η απόλυτη λαγάνα για το Σαρακοστιανό τραπέζι.

4

Αύριο είναι Καθαρά Δευτέρα και δεν θα μπορούσα να μην μοιραστώ μαζί σας τη συνταγή της παραδοσιακής λαγάνας που φτιάχνω στο σπίτι μου. Τα υλικά είναι απλά, όμως η σωστή δοσολογία και η διαδικασία κάνουν όλη τη διαφορά, ώστε να βγει το ψωμάκι τέλειο: τραγανό απ’ έξω, με μια διακριτική γλυκάδα από το μέλι και το χαρουπόμελο, και αφράτο αλλά λεπτό από μέσα.

Φυσικά, δεν λείπει το μπόλικο σουσάμι – λευκό και μαύρο – που πασπαλίζουμε στην επιφάνεια, ενώ η επάλειψη με δυο γλυκαντικά προϊόντα  χαρίζει ακόμα πιο έντονη γεύση. Όπως όλα τα ζυμαράκια, έτσι κι αυτό χρειάζεται ξεκούραση. Ειδικά τον χειμώνα, αφήστε το λίγο παραπάνω χρόνο να φουσκώσει για να γίνει σωστά.

Η λαγάνα της Καθαράς Δευτέρας

Το πιο χαρακτηριστικό ψωμί της ημέρας, που δεν λείπει ποτέ από το σαρακοστιανό τραπέζι.

Τα υλικά που κάνουν τη διαφορά

  • Αλεύρι, μαγιά και νερό

  • Μέλι και χαρουπόμελο για γεύση

  • Διπλή επάλειψη για ένταση

  • Μπόλικο σουσάμι, λευκό και μαύρο

Το μυστικό του σωστού φουσκώματος

Η λαγάνα θέλει ξεκούραση και σωστό χρόνο αναμονής. Τον χειμώνα δίνουμε λίγο παραπάνω χρόνο για καλύτερο αποτέλεσμα.

Το αποτέλεσμα

Το άλειμμα είναι το μυστικό της επιτυχίας: έχω συνδυάσει αγνό μέλι μέλισσας με σπιτικό χαρουπόμελο και το αποτέλεσμα, όταν το δαγκώνεις, σε εκπλήσσει ευχάριστα με τη γεύση του. Ένα ψωμί με τραγανή κρούστα, αφράτο εσωτερικό και μοναδικό άρωμα, που κλέβει τις εντυπώσεις στο τραπέζι.

ΛΑΓΑΝΑ

Μερίδες: 4 μικρά ψωμάκια ή μια μεγάλη λαγάνα

Χρόνος προετοιμασίες: 15 λεπτά    

Χρόνος ψησιματος: 30 λεπτά

Υλικά συνταγής

Για την ζύμη

  • 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 75 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 75 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 210 ml χλιαρό νερό (40C)
  • 7 γρ. ή 1/2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 γρ. ξηρή μαγιά
  • 10 ml ελαιόλαδο
  • 2 γρ. ή μισό κ.γ.  αλάτι

Για το άλειμμα

  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.σ. χαρουπόμελο
  • 3 κ.σ. καυτό νερό
  • Σουσάμι λευκό
  • Σουσάμι μαύρο

Εκτέλεση

  • Βάλτε σε ένα μπολ όλα τα υλικά και ζυμώστε ένα εύπλαστο και μαλακό ζυμαράκι.
  • Αφήστε να διπλασιαστεί σε όγκο.
  • Αν θέλετε φτιάχνετε μια μεγάλη λαγάνα ή την χωρίζετε σε τέσσερα τεμάχια και φτιάχνετε τέσσερις μικρές.
  • Με τα δάκτυλα σας ανοίξτε το ζυμαράκι σε φύλλο παχύ και αφήστε το να φουσκώσει για άλλα 30 λεπτά.
  • Ανακατέψτε το καυτό νερό με το μέλι, το χαρουπόμελο και αλείψτε την επιφάνεια.
  • με την άκρη μιας ξύλινης κουτάλας ή τα ακροδάκτυλα πατάμε και κάνουμε βαθουλώματα στη ζύμη.
  • Πασπαλίστε με σουσάμι λευκό και μαύρο.
  • Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο σε αέρα στην μεσαία θέση στους 180 βαθμούς Κελσίου για 30 λεπτά για τις μικρές και 45-50 λεπτά για την μεγάλη. 

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση