Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Κέικ κολοκύθας με κρέμα λευκής σοκολάτας
Μοναδικά αρωματικό κέικ κολοκύθας με αφράτη υφή και φίνα γκανάζ ένα γλυκό φτιαγμένο με ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα.

Αυτό το κέικ κολοκύθας είναι από τις πιο αγαπημένες μου συνταγές κάθε φορά που το φτιάχνω, με γεμίζει νοστιμιά και χαμόγελα. Δεν περιέχει βούτυρο αλλά ηλιέλαιο, που το κάνει πιο ελαφρύ χωρίς να χάνει καθόλου σε υφή ή γεύση. Η κολοκύθα αναδεικνύεται με μπαχαρικά, βανίλια και λίγο χυμό που του δίνουν απίστευτο άρωμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα ζουμερό, αφράτο και αρωματικό κέικ που σε κερδίζει από την πρώτη μπουκιά.
Φροντίζω να προετοιμάσω την κρέμα λευκής γκανάζ, το αρωματικό σιρόπι και το μείγμα κολοκύθας από την προηγούμενη μέρα, ώστε να δέσουν καλά και να είναι όλα έτοιμα για την τελική φάση. Την επόμενη μέρα, ψήνω το κέικ, το αφήνω να σταθεί για 10–15 λεπτά και έπειτα το σιροπιάζω όσο είναι ακόμα χλιαρό. Η λευκή γκανάζ το στολίζει σαν πέπλο και το μετατρέπει σε ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε τούρτα και σπιτικό γλυκό εποχής.
Αν θέλεις, μπορείς να φτιάξεις το ίδιο μείγμα και σε ατομικά cupcake ψήνονται στον μισό χρόνο και είναι εξίσου λαχταριστά. Δοκίμασε το με καφεδάκι ή σαν επιδόρπιο μετά από ένα γιορτινό γεύμα. Αγάπη και αρώματα παντού!
ΚΕΙΚ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΛΕΥΚΉ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Μερίδες: 8-10 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίες: Από την προηγούμενη φτιάχνετε την κρέμα. Για την υπόλοιπη συνταγή 2 ώρες
Χρόνος ψησίματος: Για το σιρόπι 5 λεπτά.
Για το μείγμα κολοκύθας 35 λεπτά.
Για το κέικ 50-60 λεπτά.

Υλικά συνταγής
Μείγμα κολοκύθας
- 450 γρ. κολοκύθα
- 1 κοφτό κ.γ. αλάτι
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 50 ml χυμό πορτοκάλι
- 2 κ.γ. κανέλα,
- 1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
Κέικ
- 400 γρ. κολοκύθα ψημένη
- 4 αβγά
- 5 γρ. σόδα
- 100 γρ. ζάχαρη
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 225 ml ηλιέλαιο
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 10 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 15ο ml νερό
- 70 γρ. μέλι
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
Κρέμα
- 230 ml κρέμα γάλακτος
- 1 αστεροειδή γλυκάνισο
- Μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- Φλούδα από 1/2 πορτοκάλι
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλια
- 2 φύλλα ζελατίνη
- 200 γρ. κρέμα γάλακτος
- 90 γρ. λευκή σοκολάτα
- 150 γρ. χυμό καρότο
Εκτέλεση
- Φτιάχνετε την κρέμα γκανάζ από την προηγούμενη μέρα. Βάζουμε το χυμό να βράσει και να εξατμιστεί. Θα πρέπει να μείνει περίπου 2 κ.σ. παχύρρευστο υγρό. Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε τα 230 γρ. κρέμα γάλακτος, τον αστεροειδή, γλυκάνισο, μοσχοκάρυδο και την φλούδα από πορτοκάλι. Βράζουμε το μείγμα. Βάζουμε σε παγωμένο νερό τα φύλλα ζελατίνη να μαλακώσουν. Αφού βράσει η κρέμα την ρίχνουμε στην σοκολάτα. Ρίχνουμε και το σιρόπι από το χυμό πορτοκάλι που φτιάξαμε νωρίτερα, την ζελατίνη, την βανίλια και την τα άλλα 200 γρ. κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μια μαρίζ να ενωθούν. Σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και αφήστε την κρέμα στο ψυγείο όλο το βράδυ.
- Φτιάχνετε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί να βράσουν για 5 λεπτά. Θέλουμε 5 λεπτά από την ώρα που θα ξεκινήσει να βράζει το σιρόπι.
- Φτιάχνετε το μείγμα κολοκύθας. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια την κολοκύθα, την βάζουμε σε ένα ταψί και την ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 35 λεπτά. Πολτοποιούμε την κολοκύθα και την βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά να βράσει μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά της. Θα πρέπει να γίνει σαν κρέμα, αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
- Φτιάχνετε το κέικ. Βάζουμε το μείγμα κολοκύθας μαζί με τα αβγά, τη ζάχαρη, και τα χτυπάτε για 10 λεπτά. Το μείγμα θα φουσκώσει και θα αφρατέψει πολύ. Σταματάμε το χτύπημα και με μια μαρίζ ανακατεύουμε απαλά και ενσωματώνουμε το ηλιέλαιο και το αλεύρι. Σε μια μακρόστενη φόρμα 30 χ 11 εκ. τοποθετούμε μια λαδόκολλα και ρίχνουμε το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, σε αέρα, στη μεσαία θέση για 50-60 λεπτά.
- Σιροπιάζουμε το καυτό κέικ με το παγωμένο σιρόπι. Τρυπάμε λίγο με μια οδοντογλυφίδα το κέικ ώστε να τραβήξει ακόμα καλύτερα το σιρόπι.
- Χτυπάτε την παγωμένη κρέμα να αφρατέψει και να φουσκώσει σε δυνατή ταχύτητα για 10 λεπτά.
- Διακοσμήστε την κρέμα με κορνέ σε ένα όμορφο σχέδιο και πασπαλίστε με ηλιόσπορους και φέτες πορτοκάλι γλυκό.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
