Αρνάκι φρικασέ – Παραδοσιακό φαγητό με αυγολέμονο και αρώματα μαμάς

Το αρνάκι της Λαμπρής, μαγειρεμένο με χόρτα και αυγολέμονο, όπως το φτιάχνανε οι μαμάδες μας – ένα ζεστό πιάτο γεμάτο αγάπη και αναμνήσεις.

 Ένα ζεστό πιάτο γεμάτο αρώματα και αγάπη… έτσι θυμάμαι πάντα το φρικασέ που ετοίμαζε η μαμά μου τις μέρες της Λαμπρής. Από μικρό παιδί, καθισμένη στο τραπέζι με όλη την οικογένεια, περίμενα με ανυπομονησία να σερβιριστεί αυτό το καλομαγειρεμένο πιάτο που μύριζε άνοιξη, γιορτή και φροντίδα.

 Με παραδοσιακό αρνάκι ή κατσικάκι, όπως ήταν το έθιμο, η μαμά έβαζε φρέσκα χόρτα του αγρού –σέσκουλα, μαρούλι, άνηθο– και έδενε το φαγητό με ένα βελούδινο, λεμονάτο αυγολέμονο. Η γεύση του απλά σε ταξίδευε. Ήταν ένα φαγητό που έδειχνε αγάπη, νοιάξιμο, και κουζίνα με ουσία και γεύση.

 Το αρνάκι φρικασέ είναι ένα πιάτο που αξίζει να επιστρέψει στα καθημερινά μας τραπέζια, γιατί συνδυάζει τη νοστιμιά με τα απλά, εποχιακά υλικά που έχουμε γύρω μας. Είναι μαγειρεμένο αργά, με ηρεμία και μεράκι, και το αυγολέμονο στο τέλος δένει υπέροχα τη σάλτσα.

 Στο βίντεο σας δείχνω βήμα-βήμα πώς να μαγειρέψετε σωστά το αρνάκι φρικασέ, πώς να δέσετε το αυγολέμονο χωρίς να κόψει, και πώς να ενσωματώσετε τα χόρτα για να παραμείνουν ζωηρά και νόστιμα.

 Είναι ιδανικό φαγητό για το βράδυ της Ανάστασης που το φτιάχνουμε και εμείς στο χωριό. Μπορείτε να το απολαύσετε επίσης και Κυριακή για τραπέζι με φίλους, αλλά και για τις ημέρες που θέλετε να φροντίσετε την οικογένειά σας με ένα ζεστό φαγητό “όπως παλιά”.

 Ακολουθήστε τη συνταγή και δώστε σε αυτό το παραδοσιακό πιάτο τη θέση που του αξίζει στην κουζίνα σας!

ΑΡΝΑΚΙ ΦΡΙΚΑΣΕ

Μερίδες: 4 μερίδες   

Χρόνος προετοιμασίες: 10 λεπτά    

Χρόνος εκτέλεσης: 65 λεπτά

Υλικά συνταγής

  • 1 κιλό αρνάκι κομμένο σε μερίδες
  • 1 μεγάλο μαρούλι
  • 1 κιλό σέσκουλα
  • 1 κιλό σπανάκι
  • 1/8 κούπας άνηθο
  • Το χυμό από 2 μικρά λεμόνια
  • 1 μεγάλο αυγό ή 2 για πιο παχύ αυγολέμονο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • 1 πράσο
  • Λίγο φρέσκο θυμάρι
  • 1 δαφνόφυλλο
  • Αλάτι-Πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένετε σχολαστικά το κρέας και το στραγγίζετε πολύ καλά. Το ίδιο να κάνετε με όλα τα χορταρικά.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και αφήστε να πάρει χρώμα το κρέας για 3′-4′ λεπτά από κάθε μεριά.
  • Προσθέστε το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, το θυμάρι, το δαφνόφυλλο και λίγο πιπέρι. Ρίχνετε 250 ml νερό, κλείστε με το καπάκι και αφήστε το φαγητό να μαγειρευτεί για 50 λεπτά μέχρι να μαλακώσει λίγο το αρνάκι.
  • Στα 50 λεπτά βάζετε όλα τα χορταρικά μαζί με λίγο αλάτι και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 10 λεπτά. Αν χρειάζεται προσθέστε λίγο ακόμα νερό στο φαγητό.
  • Συνεχίζετε το μαγείρεμα και προσθέστε το μαρούλι με τον άνηθο. Δοκιμάστε το φαγητό για αλάτι. Ψήστε ακόμα για άλλα 5 λεπτά και μετά σβήστε τη φωτιά.
  • Χτυπήστε τα αβγά και προσθέστε το χυμό λεμονιού. Ρίχνετε σιγά-σιγά το καυτό ζουμί απ’ το φαγητό μέσα στο αυγολέμονο και μετά μόλις έρθει στην ίδια θερμοκρασία το ρίχνετε πάλι πίσω στη κατσαρόλα.
  • Αμέσως κρατήστε στα χέρια σας την κατσαρόλα και με κυκλικές κινήσεις κυλάτε το φαγητό γύρω-γύρω για 4-5 λεπτά για να μην κόψει το αυγολέμονο.
  • Αφήνουμε σκεπασμένο το φαγητό για άλλα 5 λεπτά να ησυχάσει και μετά το απολαμβάνετε!

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση