Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Χαρουπόμελο, διατροφικός θησαυρός της Κρήτης & υπερτροφή με παράδοση
Ανακάλυψε γιατί το χαρουπόμελο είναι υπερτροφή! Παραδοσιακή γεύση με οφέλη για κάθε ηλικία – χωρίς γλουτένη, καφεΐνη & με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Η συχωρεμένη γιαγιά μου συνήθιζε να μου δίνει ένα φασόλι χαρούπι για σνακ, αντί για σοκολάτα, τα καλοκαίρια που παίζαμε ξέγνοιαστα. Πιπιλάγαμε όλα τα ξαδέρφια καθισμένα στο πεζούλι, ιδρωμένα από το παιχνίδι, κρατώντας ο καθένας μας ένα χαρούπι στο στόμα. Ήταν η “ανάσα” μας πριν συνεχίσουμε με περισσότερη ενέργεια.
Αυτές οι πολύτιμες αναμνήσεις με ακολουθούν μέχρι σήμερα. Και ευγνωμονώ τη γιαγιά μου που μου έμαθε την αξία αυτής της υπερτροφής του νησιού μας – το χαρούπι, και φυσικά, το πολύτιμο χαρουπόμελο.
Το χαρούπι έσωσε πολλές ζωές στην Κρήτη, ειδικά τα χρόνια της Κατοχής. Οι παππούδες μας ήξεραν την αξία του και τη μετέδωσαν στις επόμενες γενιές.
Στην Κρήτη, παράγουμε μοναδικά προϊόντα – ελαιόλαδο, μέλι, χαρούπι, κριθάρι – που αποτελούν πραγματικές υπερτροφές.
Το χαρουπόμελο, πλούσιο σε υδατάνθρακες και χαμηλό σε λιπαρά, είναι φυσικά γλυκό, αλλά με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατάλληλο ακόμα και για διαβητικούς.
Είναι χωρίς γλουτένη και χωρίς καφεΐνη – ιδανικό για άτομα με κοιλιοκάκη και για όσους αποφεύγουν τη καφεΐνη.
Περιέχει φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερίνης και στη λειτουργία του εντέρου.
Έχει τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα – ιδανικό για παιδιά και γυναίκες σε εμμηνόπαυση.
Πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σημαντικά ιχνοστοιχεία όπως κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο και χαλκό.
Πώς να απολαύσετε το χαρουπόμελο:
– Αντικαταστήστε το μέλι ή τη ζάχαρη σε γλυκά, ψωμί και ροφήματα.
– Προσθέστε το σε γιαούρτι, παγωτό, κουάκερ ή μπάρες δημητριακών.
– Βάλτε το στα pancakes, τις τηγανίτες ή πάνω σε φρυγανιά με ταχίνι.
– Χρησιμοποιήστε το ως dressing σε σαλάτες.
– Αντικαταστήστε την καραμέλα με χαρουπόμελο για πιο υγιεινές λιχουδιές.
Συμπέρασμα:
Το χαρουπόμελο είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός που αξίζει να επιστρέψει στο τραπέζι μας – από τα παιδιά μέχρι τα βρεφάκια, σε κάθε ηλικία. Μια υπερτροφή γεμάτη παράδοση, θρέψη και αγάπη.
ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ
Μερίδες: 250 γρ. σιρόπι
Χρόνος προετοιμασίες: 36 ώρες + 4 ώρες ψυγείο
Χρόνος ψησίματος: 3-4 ώρες

Υλικά συνταγής
- 2 κιλά χαρούπια
Εκτέλεση
- Πλένετε με άφθονο νερό τα χαρούπια.
- Κόβετε σε μικρά κομμάτια 1-2 εκ. περίπου.
- Τα τοποθετείτε σε ένα μπολ και τα σκεπάζετε με νερό μέχρι να καλυφθούν τελείως + 2 εκ. ακόμα.
- Μέσα στο νερό θα αφήσουν το μέλι τους το οποίο θα επεξεργαστούμε αργότερα.
- Σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε να μείνουν μέσα στο νερό για 36 ώρες.
- Σουρώνουμε με ένα πολύ λεπτό σουρωτήρι ή καλύτερα με τουλπάνι. Αφήνουμε να μείνει το υγρό στο ψυγείο για 4 ώρες.
- Ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα το υγρό σιγά-σιγά για να μην πέσουν τυχόν κατακάθια που θα είναι στο πάτο.
- Αφήνουμε να πάρει βράση και ξαφρίζουμε.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά μέχρι να μείνει το 1/8 από το υγρό. Κατά προσέγγιση και ανάλογα τη δύναμη της κουζίνας σας θα πάρει από 3 έως 4 ώρες.
- Δοκιμάζουμε να δούμε αν έχει δέσει το σιρόπι σε ένα πιάτο όπως κάνουμε με το σιρόπι ζάχαρης.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
