Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Ψωμι -Καρβέλι

Μια απλή και απολαυστική συνταγή για σπιτικό ψωμί με αφράτη ψίχα και τραγανή κόρα, ιδανική για αρχάριους και όχι μόνο. Ψήνεται σε σακούλα φούρνου για τέλειο αποτέλεσμα!

1

Φτιάξτε σπιτικό ψωμί στον φούρνο σας και απολαύστε το σχεδόν αμέσως μόλις βγει, ζεστό και μοσχομυριστό! Είμαι σίγουρη ότι μετά από αυτό, θα ξεχάσετε για πάντα τα έτοιμα ψωμιά του εμπορίου.

 Η παρασκευή του απαιτεί λίγη αγάπη, υπομονή και μερικές φορές λίγο παραπάνω χρόνο — όμως το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει με το παραπάνω. Είναι μια διαδικασία χαλαρωτική και σχεδόν θεραπευτική· με απλά βήματα που όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε, το σπιτικό ψωμί μας προσφέρει ευφορία, ικανοποίηση και πολλή νοστιμιά.

 Η συνταγή που σας δίνω είναι πολύ απλή και δεν απαιτεί έντονο ζύμωμα. Το ζυμάρι φουσκώνει και ψήνεται μέσα σε σακούλα ψησίματος (για φούρνο), μια τεχνική που παγιδεύει την υγρασία και επιτρέπει στο ψωμί να διατηρήσει την αφράτη ψίχα του ενώ ταυτόχρονα αποκτά μια απολαυστικά τραγανή κόρα.

 Μόλις βγει από τον φούρνο, αφήστε το ψωμί να κρυώσει πάνω σε σχάρα ώστε να μην κρατήσει υγρασία στο εσωτερικό του. Μην παραλείψετε το αλάτι – η ποσότητα δεν είναι μεγάλη, όμως είναι απαραίτητο για να “δέσει” η γεύση και να δώσει σώμα στο καρβέλι.

 Ελπίζω να σας έπεισα να το δοκιμάσετε. Καλή επιτυχία σε όσους το επιχειρήσουν! Αν έχετε απορίες, μη διστάσετε να μου τις στείλετε, με χαρά θα βοηθήσω!

ΚΑΡΒΕΛΙ

Μερίδες: 600 γρ. περίπου  

Χρόνος προετοιμασίες: 1 ώρα    

Χρόνος ψησίματος: 25 λεπτά

Υλικά συνταγής

  • 675 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 375 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 650 ml ζεστό νερό (40C)
  • 15 γρ. ξηρή μαγιά
  • 3 κοφτές κ.σ. ζάχαρη
  • 3 κοφτά κ.γ. αλάτι
  • 6 κ.σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Σε κάδο του μίξερ βάζετε όλα τα στέρεα υλικά εκτός το αλάτι και τα ανακατεύετε.
  • Προσθέστε και τα υγρά. Ξεκινάτε να ζυμώνετε για 3 λεπτά. Προσθέστε το αλάτι και συνεχίζετε το ζύμωμα για άλλα 7 λεπτά.
  • Βάλτε το ζυμάρι στο μπάγκο και χωρίστε το σε τρια κομμάτια. Πλάστε το κάθε ένα σε μπαλίτσα, χαράξτε και βάλτε τα σε σακούλα φούρνου. Κλείστε την σακούλα και με μια οδοντογλυφίδα τρυπήστε την σε 2-3 φορές. Αφήστε στην άκρη τα καρβελάκια να φουσκώσουν.
  • Τοποθετήστε τα σε ταψί και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, σε αέρα στους 200 βαθμούς Κελσίου για 25 λεπτά.
  • Μόλις ψηθούν ανοίξτε και βγάλτε τα από την σακούλα αμέσως και αφήστε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση