Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Ψωμάκια Μπριός
Μάθε να φτιάχνεις αυθεντικά γαλλικά ψωμάκια μπριός με πλούσια βουτυρένια γεύση και αφράτη ψίχα. Ιδανικά για σάντουιτς, πρωινό ή brunch, με όλες τις συμβουλές επιτυχίας!

Αν αγαπάτε τις ζύμες που μοσχοβολούν και λιώνουν στο στόμα, τότε αυτά τα ψωμάκια μπριός είναι ό,τι πρέπει για σας. Πρόκειται για γαλλικής προέλευσης ψωμάκια με βούτυρο και αυγά, που έχουν πλούσια, σχεδόν τσουρεκένια υφή και ακαταμάχητη γεύση.
Tips για τέλεια μπριός:
Όλα τα υλικά σε θερμοκρασία δωματίου. Αυγά, βούτυρο, γάλα, αλεύρι αλλά και τα σκεύη που θα χρησιμοποιήσετε. Η σωστή θερμοκρασία βοηθάει τη ζύμη να αναπτυχθεί σωστά.
Ζυμώστε αρκετά αλλά όχι υπερβολικά. Θέλουμε ζύμη ελαστική, απαλή και βουτυρένια. Παρόμοια με αυτή του τσουρεκιού, αλλά λίγο πιο ελαφριά.
Τα φουσκώματα είναι το μυστικό! Άφηστε τη ζύμη να φουσκώσει καλά, τουλάχιστον δύο φορές. Ανάλογα τη θερμοκρασία περιβάλλοντος, ίσως χρειαστούν 2 ώρες ή και παραπάνω.
Για φρατζόλα μπριός: Τοποθετήστε το ζυμάρι σε μακρόστενη βουτυρωμένη φόρμα με λαδόκολλα. Άφηστέ το σε ζεστό μέρος να φουσκώσει (τουλάχιστον 2 ώρες).
Πριν το ψήσιμο: Επάλειψτε με λίγο γάλα για χρυσαφένιο χρώμα και ψήστε στους 170°C, με αέρα, στη δεύτερη σχάρα, για 30–40 λεπτά. Αν πάρει γρήγορα χρώμα, σκέπαστε το με αλουμινόχαρτο.
Μόλις βγουν από τον φούρνο: Άλειψτε με φρέσκο βούτυρο για μαλακή, μυρωδάτη κόρα που θα σε ξετρελάνει!
Για πιο υγιεινή εκδοχή: Μπορείς να μειώσετε τη ζάχαρη στη μισή ποσότητα ή και να την αντικαταστήσετε με στέβια (περίπου 4 κοφτές κ.σ.).
Τα ψωμάκια αυτά είναι ιδανικά για:
πρωινό ή brunch με μαρμελάδα ή μέλι,
σάντουιτς (αλμυρά ή γλυκά),
μπέργκερ (θα τους δώσει άλλη διάσταση!),
και αν φτιάξετε το ζυμάρι σε φρατζόλα, γίνεται υπέροχο ψωμί για τοστ!
Η υφή τους είναι αφράτη, η κόρα τους μαλακή και η γεύση ελαφρώς γλυκιά – χωρίς να είναι επιδόρπιο.
Τα ψωμάκια μπριός δεν είναι απλώς μια συνταγή, είναι εμπειρία! Φτιάξτε τα, μοίραστε τα, συνόδευστε τα με ό,τι αγαπάτε και απόλαυστε το απόλυτο σπιτικό άρωμα του ψημένου βουτύρου στο γιορτινό σας τραπέζι.
ΜΠΡΙΟΣ
Μερίδες: 9 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίες: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: Α

Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- 1 αβγό
- 40 γρ. ζάχαρη (4 κ.σ.)
- 80 ml ζεστό γάλα
- 5 γρ. ξηρή μαγιά
- 350 γρ. αλεύρι σκληρό
- 3 γρ. αλάτι (1 κ.γ.)
- 30 γρ. βούτυρο σε θερμ. δωματίου
Για το άλειμμα
- 4 κ.σ. γάλα
- 4 κ.σ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Στο μπολ του μίξερ ρίχνουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, το γάλα ανακατεύουμε λίγο να χτυπηθούν τα αβγά και συνεχίζουμε να ρίχνουμε την μαγιά, την βανίλια, το αλάτι και 250 γρ. από το αλεύρι. ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά προσθέτοντας και το υπόλοιπο αλεύρι σιγά-σιγά. Τέλος ρίξτε το βούτυρο και αφήστε να ζυμωθεί για άλλα 3 λεπτά.
- Αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1-2 ώρες.
- Κόψτε τη ζύμη σε 9 ίσα κομμάτια και πλάστε το κάθε κομμάτι σε μπαλίτσες. Κάθε κομμάτι πλάστε το σε μπαστούνι μήκους 19 εκ. και δέστε το σε κόμπο.
- Τοποθετήστε σε ένα ταψί και αφήστε στην άκρη να φουσκώσουν για 40-50 λεπτά.
- Αλείφουμε με λίγο γάλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη δεύτερη θέση στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20-25 λεπτά.
- Όταν τα βγάλετε από το φούρνο και όσο είναι ακόμα ζεστά, τα αλείφουμε με βούτυρο να γυαλίσουν και να μαλακώσει η κόρα του. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα σερβίρετε.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
