Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Λαχανοντολμάδες με κιμά κοτόπουλου

Ελαφριοί και πεντανόστιμοι, Η πιο νόστιμη και υγιεινή εκδοχή του κλασικού ελληνικού πιάτου, γεμάτη άρωμα και παράδοση.

5

Ένα πεντανόστιμο, παραδοσιακό πιάτο της μαμάς, που φτιαχνόταν τις Κυριακές και μοσχοβολούσε όλη η γειτονιά! Οι λαχανοντολμάδες είναι από εκείνα τα φαγητά που ξυπνούν αναμνήσεις και φέρνουν την οικογένεια γύρω από το τραπέζι.

 Σήμερα το πιάτο αυτό έχει αποκτήσει πολλές εκδοχές και σερβίρεται ακόμη και στα καλύτερα εστιατόρια, με διαφορετικές γεύσεις και υλικά στη γέμιση. Η κλασική συνταγή θέλει γέμιση με μοσχαρίσιο κιμά, αρωματικά, λαχανικά και ρύζι, ενώ στο τέλος προστίθεται το παραδοσιακό αυγολέμονο.

 Η δική μου εκδοχή είναι πιο ελαφριά και υγιεινή, έχω αντικαταστήσει τον μοσχαρίσιο κιμά με κιμά κοτόπουλου και χρησιμοποιώ καστανό ρύζι. Επίσης, δεν αυγοκόβω το φαγητό, κάτι που το κάνει πιο ανάλαφρο χωρίς να στερείται καθόλου γεύσης!

 Μυστικό για αρχάριους: Στο βίντεο θα δείτε τον τρόπο που ψήνω τους λαχανοντολμάδες, τους τοποθετώ όρθιους και στριμωχτούς μέσα στην κατσαρόλα, ώστε να μη ξεδιπλώσουν. Έτσι δεν χρειάζεται να βάλετε πιάτο από πάνω, ενώ μπορείτε να τους ψήσετε στην αρχή σε δυνατή φωτιά χωρίς φόβο. Είναι ένας απλός και έξυπνος τρόπος για όσους θέλουν να δοκιμάσουν να τους φτιάξουν για πρώτη φορά και να πετύχουν με την πρώτη!

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ

Μερίδες: 4 μερίδες 

Χρόνος προετοιμασίες: 30 λεπτά    

Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

Υλικά συνταγής

  • 1 λάχανο (2 κιλά)
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 1 κολοκύθι
  • 350 γρ. κοτόπουλο κιμά
  • 3 κ.σ. κέτσαπ ή 1 κ.σ. πελτέ
  • Μαϊντανό, άνηθο, μυρώνι
  • 1 κούπα καστανό ρύζι
  • Αλάτι, πιπέρι

Για την σάλτσα

  • 1/2 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κέτσαπ
  • Το χυμό ενός λεμονιού
  • 800ml περίπου νερό ή ζωμό κοτόπουλο

Εκτέλεση

  • Σε νερό που βράζει βάλτε το λάχανο, αφού πρώτα του έχετε αφαιρέσει την καρδιά, για να ζεματιστούν τα φύλλα. Κόψτε κάθε φύλλο σε μικρότερα κομμάτια και αφαιρέστε τα πιο χοντρά νεύρα του.
  • Ετοιμάστε τη γέμιση: βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά.
  • Τοποθετήστε μια κουταλιά της σούπας γέμιση σε κάθε φύλλο και τυλίξτε τις άκρες, εγκλωβίζοντας μέσα καλά τη γέμιση. Στρώστε τους λαχανοντολμάδες όρθιους μέσα στην κατσαρόλα, τον έναν δίπλα στον άλλον, πολύ κοντά μεταξύ τους.
  • Ετοιμάστε τη σάλτσα και ρίξτε τη μέσα στην κατσαρόλα. Προσθέστε λίγο ακόμη νερό, ώστε να σκεπαστούν καλά οι λαχανοντολμάδες. Αφήστε το φαγητό να πάρει μια βράση σε δυνατή θερμοκρασία, έπειτα χαμηλώστε τη φωτιά και μαγειρέψτε για περίπου 40 λεπτά.
  • Στο τέλος, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι ή λεμόνι, αν χρειάζεται, ανάλογα με τη γεύση σας.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση