Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Κοτόπουλο Toscan αλά Ειρήνη

Ένα πιάτο με άρωμα Ιταλίας και γεύση σπιτική, ζουμερό κοτόπουλο μαγειρεμένο σε πλούσια κρεμώδη σάλτσα με μυρωδικά και λαχανικά, ένα χειμωνιάτικο φαγητό που θα λατρέψει όλη η οικογένεια!

2

Να που χωρίς να το καταλάβουμε έφυγε κιόλας ο πρώτος μήνας του καινούριου χρόνου… Ο χιονιάς έκανε την εμφάνισή του και ήρθε για να μείνει! Στο σπίτι μας, οι σούπες έχουν την τιμητική τους λόγω του καιρού — αλλά, μη νομίζετε, μας αρέσουν τόσο πολύ που πάντα βρίσκουμε αφορμή να τις απολαμβάνουμε.

 Σήμερα όμως, όπως θα καταλάβατε κι από τον τίτλο, δεν σας έχω σούπα, αλλά ένα νόστιμο, ζεστό φαγάκι που “μυρίζει” χειμώνα! Πρόκειται για κοτόπουλο Toscan, ένα πιάτο εμπνευσμένο από την όμορφη Τοσκάνη της Ιταλίας. Είναι κοτόπουλο αρωματισμένο με σκόρδο, φρέσκα λαχανικά, βότανα και μια πλούσια σάλτσα από κρέμα γάλακτος…απλά μαγικό!

 Η συνταγή αυτή δεν είναι η αυθεντική ιταλική εκδοχή· την έχω προσαρμόσει στα δικά μας ελληνικά προϊόντα και στις δικές μου αγαπημένες γεύσεις, για να γίνει ακόμα πιο απολαυστική.

 Γράψτε τα υλικά, φορέστε την ποδιά σας και δοκιμάστε την! Είμαι σίγουρη πως θα ξετρελαθείτε όχι μόνο από τη γεύση, αλλά και από το πόσο εύκολη είναι στην παρασκευή της. Ένα πιάτο που πραγματικά ζεσταίνει την καρδιά και το σπίτι!

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ TOSCAN

Μερίδες: 4 Μερίδες

Χρόνος προετοιμασίες: 15 λεπτά    

Χρόνος ψησίματος: 3-4 λεπτά για το κοτόπουλο

20 λεπτά για το ψήσιμο σάλτσας

Υλικά συνταγής

Για το πανάρισμα

  • 3 στήθη κοτόπουλο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1/2 κ.γ. πιπέρι
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη & θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη

 Για την σάλτσα

  • 1/4 κούπα ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 κ.σ. κέτσαπ
  • 1/2 κ.γ. ρίγανη & θυμάρι
  • 1/2 κ.γ. πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. μουστάρδα σε σκόνη
  • 90 ml λευκό κρασί
  • 90 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κεσεδάκι ζωμό ή 240 l σπιτικό ζωμό
  • 50 γρ. τριμ. κεφαλοτύρι
  • Μαϊντανό

Εκτέλεση

  • Ανακατέψτε το αλεύρι με τα μπαχαρικά για το πανάρισμα. Περάστε το κρέας πρώτα από το αυγό και έπειτα από το αλεύρι.
  • Ζεστάνετε σε ένα τηγάνι αρκετό λάδι και σοτάρετε το κοτόπουλο για 3–4 λεπτά από κάθε πλευρά. Αφήστε το στην άκρη.
  • Σε ένα κατσαρολάκι, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με τα υπόλοιπα ψιλοκομμένα λαχανικά.
  • Προσθέστε την κέτσαπ, το αλάτι, το πιπέρι, τα μπαχαρικά, και σβήστε με το κρασί. Ρίξτε τον ζωμό και προσθέστε τόσο νερό ώστε να σκεπάσει τα υλικά. Βράστε τη σάλτσα για 10 λεπτά, έπειτα προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το τυρί και το κοτόπουλο.
  • Αν το σκεύος σας είναι κατάλληλο για φούρνο, βάλτε το όπως είναι σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C και ψήστε για 10 λεπτά. Αν όχι, μεταφέρετε το φαγητό σε ένα μικρό ταψί και ψήστε όπως αναφέρεται παραπάνω.
  • Σερβίρετε το κοτόπουλο με ρύζι, πουρέ ή μια απλή μακαρονάδα.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση