Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Φασολάδα Παραδοσιακή και Αρχοντική

Ανακαλύψτε τη φασολάδα, την αρχόντισσα της ελληνικής κουζίνας! Θρεπτική, νηστίσιμη, γεμάτη πρωτεΐνη και νοστιμιά. Μια κλασική συνταγή που ζεσταίνει σώμα και ψυχή.

1

Θα περιμένατε ίσως σήμερα, λόγω της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, μια ρομαντική συνταγή γεμάτη σοκολάτα και καρδιές. Όμως όχι! Σήμερα, λόγω καιρού και διάθεσης, σας έχω κάτι διαφορετικό: ένα από τα πιο παραδοσιακά και αγαπημένα φαγητά της Ελλάδας μας — τη φασολάδα.

 Η αρχόντισσα της ελληνικής κουζίνας, όπως τη λένε, είναι ένα φαγητό που μέχρι και σήμερα έχει τη θέση του σε κάθε τραπέζι. Ταπεινή και απλή, με λίγα αλλά τίμια υλικά, η φασολάδα είναι ικανή να χορτάσει και να ευχαριστήσει ολόκληρη οικογένεια.

 Πρόκειται για ένα γεύμα γεμάτο πρωτεΐνη, σίδηρο και ασβέστιο, που ενισχύει το ανοσοποιητικό και προσφέρει ενέργεια. Ένα πιάτο ιδανικό για τις μέρες του χειμώνα — ζεστό, πλούσιο και θρεπτικό, χωρίς περιττές θερμίδες.

 Και το καλύτερο; Δεν χρειάζεται να μουλιάσετε τα φασόλια από το βράδυ, αρκεί να έχετε προμηθευτεί φρέσκα και ποιοτικά όσπρια. Αποφύγετε εκείνα που έχουν κιτρινίσει, γιατί είναι πολυκαιρισμένα και δεν βράζουν εύκολα.

 Σερβίρετέ τη με λίγο ελαιόλαδο ωμό στο τέλος, πιπεράκι φρεσκοτριμμένο και ψωμάκι χωριάτικο. Κι αν θέλετε, λίγες ελιές ή φέτα στο πλάι κάνουν το τραπέζι ακόμα πιο ελληνικό.

 Σκεφτείτε το: ένα πιάτο που γεμίζει την ψυχή και το σώμα με ζεστασιά, πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, χαμηλό σε θερμίδες και γεμάτο νοστιμιά. Υπάρχει καλύτερη επιλογή για μια κρύα μέρα;

ΦΑΣΟΛΑΔΑ

Μερίδες: 4 μερίδες 

Χρόνος προετοιμασίες: 40 λεπτά    

Χρόνος στεγνώματος: 40 λεπτα

Υλικά συνταγής

  • 500 γρ. ξερά φασόλια
  • 2-3 καρότα
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • Σέλερι
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 200 ml σπιτικό ζωμό κοτόπουλο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βάλτε τα φασόλια σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό και αφήστε τα να βράσουν για περίπου 40 λεπτά. Αυτό το πρώτο βράσιμο βοηθά να μαλακώσουν, να φύγουν οι ουσίες που τα κάνουν πιο «βαριά» και να γίνουν πιο εύπεπτα.
  • Σε μια άλλη κατσαρόλα, σοτάρετε τα λαχανικά σας (καρότο, σέλερι, πράσο, κρεμμύδι) μαζί με τα μπαχαρικά και τον πελτέ ντομάτας για 4–5 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Το άρωμα που θα γεμίσει η κουζίνα είναι απλώς υπέροχο — αυτή είναι η βάση όλης της νοστιμιάς της φασολάδας!
  • Στη συνέχεια, προσθέστε τα φασόλια που έχετε ήδη βράσει, ρίξτε τον ζωμό και συμπληρώστε με νερό μέχρι να σκεπαστούν καλά. Αφήστε τη φασολάδα να σιγοβράσει για περίπου άλλα 40 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να δέσει και να αποκτήσει εκείνη τη χαρακτηριστική βελούδινη υφή που αγαπάμε όλοι.
  • Ανακατεύετε ανά διαστήματα και, αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμη νερό ή μια σταγόνα ελαιόλαδο στο τέλος για έξτρα γεύση και γυαλάδα.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση