Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Σπιτικός τραχανάς λαχανικών – 3 γεύσεις

Μάθετε να φτιάχνετε παραδοσιακό τραχανά με λαχανικά σε τρεις διαφορετικές γεύσεις. Νόστιμος, υγιεινός και ιδανικός για τις κρύες μέρες του χειμώνα.

Ο τραχανάς είναι από τα πιο αγαπημένα, παραδοσιακά ελληνικά τρόφιμα. Στην εκδοχή αυτή, σας δείχνω πώς να τον φτιάξετε σε τρεις γεύσεις με εύκολη και απλή διαδικασία, χωρίς να χρειάζεται να αφιερώσετε ώρες ή ειδικά εργαλεία.

 Διαλέγουμε φρέσκα λαχανικά εποχής, τα χωρίζουμε σε τρεις ομάδες ανα χρώμα και ψήνουμε μέχρι να μαλακώσουν. Στη συνέχεια τα πολτοποιούμε σε πουρέ. Ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη αλλά ελεγχόμενη υφή. Θέλουμε η ζύμη μας να μην κολλάει αλλά ούτε να γίνει πολύ σφιχτή — κάτι ενδιάμεσο, για τέλειο αποτέλεσμα.

 Μικρό tip: Έχετε πάντα λίγο έξτρα αλεύρι στην άκρη και προσθέτετε σταδιακά, ανάλογα με τις ανάγκες της ζύμης.

 Το στέγνωμα γίνεται είτε φυσικά με τον αέρα, είτε στον φούρνο στους 70–80°C με αέρα. Προσοχή: Μην το στεγνώσετε υπερβολικά πριν το τρίψετε. Το ιδανικό είναι να παραμένει ελαφρώς υγρό εσωτερικά, να πιέζεται και να θρυμματίζεται εύκολα.

 Και έτσι απλά, έχετε τον δικό σας χειροποίητο τραχανά, έτοιμο να σας ζεστάνει το παγωμένο χειμώνα!

ΤΡΑΧΑΝΑΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Μερίδες: 600 γρ. από το κάθε χρώμα περίπου  

Χρόνος προετοιμασίες: 40 λεπτά    

Χρόνος στεγνώματος: Ανάλογα την εποχή θέλει 4- 7 μέρες με τον ήλιο και τον αέρα.

Στο φούρνο θα χρειαστεί 6 ώρες το λιγότερο, ανάλογα με το φούρνο σας.

Υλικά συνταγής

Για τον κόκκινο τραχανά
  • 1 παντζάρι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 μικρή πατάτα
  • Λίγο πράσο,
  • Ελαιόλαδο
  • 1/4 κ.γ. ρίγανη
  • 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
  • 1/2 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • Θυμάρι, Άνηθο
  • Αλάτι, πιπέρι 
Για τον πράσινο τραχανά 
  • 1 κολοκύθι
  • 1/2 κούπα αρακά
  • 250 γρ. σπανάκι
  • Μαϊντανό
  • 1 κρεμμύδι
  • Λίγο πράσο
  • Θυμάρι, Άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
Για τον κίτρινος τραχανά
  • 1/4 κούπα σελινόριζα
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 καρότο
  • 1/2 κούπα κολοκύθα
  • 1/2 κ.γ. ματζουράνα
  • 2 κ.γ. σκόνη μουστάρδα
  • Θυμάρι, Άνηθο
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι 
(ΕΞΤΡΑ ΥΛΙΚΑ) Θα χρειαστείτε επίσης για κάθε ζυμάρι:
  • 50 γρ. ψιλό σιμιγδάλι
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. γιαούρτι
  • 300 γρ. αλεύρι σκληρό (κίτρινο χωριάτικο) + 100 γρ. έξτρα αν χρειαστεί.

Εκτέλεση

  • Σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα λαχανικά κάθε ομάδας χωριστά και τα αφήνουμε να μαλακώσουν και να ψηθούν σε χαμηλή θερμοκρασία για 20 λεπτά. Δεν προσθέτουμε καθόλου νερό αφήνουμε να ψηθούν με τα δικά τους υγρά.
  • Αφού ψηθούν και μαλακώσουν τα πολτοποιούμε επίσης χωριστά. Σε ένα μπολ θα βάλουμε 200 γρ. από το πολτό μαζί με τα υπόλοιπα έξτρα υλικά.
  • Πλάστε μια μέτρια ζύμη, ούτε πολύ μαλακιά αλλά ούτε πολύ σκληρή, κάτι ενδιάμεσο.
  • Ξεκινάτε και πλάθετε μικρά πιτάκια διαμέτρου 5-6 εκ. και πάχος 3-4 εκ.
  • Ανάλογα με την εποχή αφήστε τα πιτάκια να στεγνώσουν τόσο ώστε να είναι στεγνά απ’ έξω και εύπλαστα για να μπορούν να τριφτούν εύκολα.
  • Για το τρίψιμο, μπορείτε να διαλέξετε μία από τις εξής τρεις τεχνικές:

  1. Με τα χέρια – λίγο πιο χοντροκομμένος.
  2. Με ψιλό τρίφτη – για ομοιόμορφη υφή.
  3. Στο multi – με προσοχή γιατί μπορεί να γίνει σκόνη!
  • Αφήστε τον τραχανά να στεγνώσει τελείως. Το στέγνωμα γίνεται είτε φυσικά με τον αέρα, είτε στον φούρνο στους 60°C με αέρα. 
  • Με τον αέρα χρειάζεται 4–7 ημέρες για πλήρη αποξήρανση, ανάλογα με την εποχή. Σκεπάστε τον με τούλι και αν θέλετε να επιταχύνετε τη διαδικασία, βάλτε έναν ανεμιστήρα να φυσάει από πάνω.
  • Ανά διαστήματα ανακατέψτε με τα χέρια σας ελαφρά το τραχανά για να αερίζεται ομοιόμορφα σε όλες τις μεριές.
  • Τέλος, αποθηκεύστε τον σε καλά αποστειρωμένα γυάλινα βάζα, φυλαγμένα σε σκιερό ντουλάπι.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση