Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Χειροποίητα σπαγγέτι

Δες πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά σπαγγέτι με μόλις 5 υλικά! Ιδανική συνταγή για φρέσκα μακαρόνια, με απλά βήματα και παραδοσιακή νοστιμιά. Τέλεια για αρχάριους και λάτρεις της ιταλικής κουζίνας.

Άλλο ένα αγαπημένο μάθημα μαγειρικής σήμερα: χειροποίητα σπαγγέτι! Μια από τις πιο πολυδοκιμασμένες και απολαυστικές συνταγές μου όπου, κάθε φορά που τη φτιάχνω, κλέβει τις εντυπώσεις και… δεν μένει ούτε ίνα στο πιάτο! Το καλύτερο; Θέλει μόλις 5 υλικά, βασικά και απλά, για να φτιάξεις το δικό σου φρέσκο ζυμαρικό στο λεπτό.

Το μυστικό της επιτυχίας είναι η ξεκούραση της ζύμης. Εγώ την ετοιμάζω από το βράδυ, τη σκεπάζω καλά και την αφήνω στο ψυγείο να “ηρεμήσει” για 8–12 ώρες. Το πρωί, τη δουλεύω για λίγα λεπτά και… τα φρέσκα μου σπαγγέτι είναι έτοιμα σε λιγότερο από 3 λεπτά βρασμού!

 Το καλύτερο?
Μπορείς να τα αποξηράνεις και να τα φυλάξεις σε υφασμάτινα σακουλάκια, σε δροσερό και σκοτεινό σημείο. Έτσι διατηρούνται ως και 3 μήνες, έτοιμα να μπουν στο κατσαρολάκι σου όποτε θέλεις.

Η ικανοποίηση να απολαμβάνεις μακαρόνια φτιαγμένα με τα χεράκια σου δεν περιγράφεται. Δεν χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός, ούτε κόπος. Μόνο λίγο μεράκι, απλές κινήσεις και καλά υλικά για να γευτείς το πιο νόστιμο πιάτο σου!

 Μικρές συμβουλές για τέλεια φρέσκα μακαρόνια:

  1. Χρησιμοποίησε αλεύρι τύπου “00” ή σκληρό αλεύρι για ελαστική ζύμη.

  2. Άφησε τη ζύμη να ξεκουραστεί καλά. Είναι το πιο σημαντικό βήμα για να γίνει εύπλαστη.

  3. Μην προσθέσεις πολύ αλεύρι στο άνοιγμα  το πολύ αλεύρι θα τα σφίξει.

  4. Αν δεν έχεις μηχανή ζυμαρικών, άνοιξέ τη με πλάστη και κόψ’ την με ροδέλα ή μαχαίρι.

  5. Βράσε τα σπαγγέτι σου μόλις τα φτιάξεις ή στέγνωσε τα σε σχάρα και φύλαξε τα για αργότερα.

ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΑ ΣΠΑΓΓΕΤΙ

Μερίδες: 1.000 γρ. περίπου  

Χρόνος προετοιμασίες: 20 λεπτά    

Χρόνος στεγνώματος: Ανάλογα την εποχή θέλει 4- 7 μέρες με τον ήλιο και τον αέρα.

Χρόνος ψησίματος φρέσκα: 3 λεπτά

Χρόνος ψησίματος αποξηραμένα: 5-7 λεπτά

Υλικά συνταγής

  • 200 γρ. αλεύρι σκληρό τύπου 00
  • 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κρόκους
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • Λίγο αλάτι

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι το σιμιγδάλι και το αλάτι. Ανακατέψτε λίγο και προσθέστε τα αυγά και ξεκινήστε να τα ενώνετε όλα μαζί με ένα πιρούνι. Θα πρέπει να βγει ένα ζυμαράκι σφιχτό χωρίς να κολλάει.
  • Δουλέψτε την με τα χέρια σας για λίγα λεπτά να μαλακώσει και έπειτα την τυλίγετε σε μια μεμβράνη όπου την αφήνετε να μείνει στο ψυγείο για 12 ώρες ή όλο το βράδυ.
  • Αφήστε την για 15 λεπτά να έρθει λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και πλάστε την για λίγο να μαλακώσει. ξεκινάτε και την ανοίγετε σε φύλλο με πλάστη ή με το ειδικό μηχάνημα. θέλουμε να λεπτύνει και να γίνει 2 χιλ. πάχος.
  • Περνάτε τα φύλλα από το μηχάνημα για σπαγγέτι και τα αλευρώνετε πάρα πολύ καλά με μπόλικο αλεύρι να μην κολλήσουν. 
  • Απευθείας βράσιμο: Αν θέλετε να τα βράσετε αμέσως βάζετε σε μια βαθιά κατσαρόλα αρκετό νερό να βράσει. Μόλις βράσει ρίξτε μια καλή κουταλιά της σούπας αλάτι και ρίχνετε τα μακαρόνια μέσα να βράσουν. Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύετε απαλά για λίγο και αφήστε τα να βράσουν για 3 λεπτά ακριβώς. Βάλτε τα σε ένα μπολ με ελαιόλαδο και ανακατέψτε.
  • Απλή μακαρονάδα με σκόρδο και πιπεριά: Βάλτε σε ένα τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο με την πιπεριά για λίγα λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέστε τα βρασμένα μακαρόνια και ανακατέψτε τα όλα μαζί απαλά να ενωθούν για 3-4 λεπτά και είναι έτοιμα να τα σερβίρετε.
  • Αποθήκευση: Αποξηραίνετε τα μακαρόνια και βάλτε τα σε υφασμάτινα σακουλάκια. Φυλάξτε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για έως 3 μήνες.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση