Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Σιμιγδαλένιος Χαλβάς Φούρνου
Ένα παραδοσιακό γλυκό με μοντέρνα πινελια με βούτυρο καρύδας, πουρέ μήλου και φυτικό γάλα για τέλεια υφή και μοναδική γεύση.

Ένα νηστίσιμο, παραδοσιακό αλλά και «πειραγμένο» γλυκάκι έρχεται να μπει στο τραπέζι μας: σιμιγδαλένιος χαλβάς φούρνου!
Ο χαλβάς είναι από τα γλυκά που έχουν μεγαλώσει γενιές και γενιές, κι εγώ αποφάσισα να του δώσω μια πιο σύγχρονη, ανάλαφρη και θρεπτική πινελιά. Αντί για κλασικό βούτυρο, χρησιμοποιώ βούτυρο καρύδας που του χαρίζει υπέροχη υφή και άρωμα. Για να τον κάνω πιο ζουμερό, προσθέτω πουρέ μήλου – απλά βράζουμε τα μήλα μέχρι να μαλακώσουν και τα πολτοποιούμε. Στη θέση του κλασικού γάλακτος επιλέγω φυτικό γάλα, σόγιας ή αμυγδάλου, κατά προτίμηση με άρωμα βανίλιας που δίνει αυτή τη διακριτική γλύκα.
Μικρά μυστικά: Στην παρασκευή ανακατεύω δύο ειδών σιμιγδάλι, ψιλό και χοντρό, με το χοντρό να κυριαρχεί για να έχουμε πιο πλούσια υφή.
Το γλυκό ψήνεται σε μέτρια θερμοκρασία και σε περίπου 50 λεπτά είναι έτοιμο, αρκεί να δείξετε λίγη υπομονή και να το παρακολουθείτε μέχρι να πάρει το σωστό χρώμα.
Το σιρόπι μπαίνει στο τέλος, όσο ακόμα ο χαλβάς είναι καυτός, για να τραβήξει σωστά και να σιροπιαστεί μέχρι πάνω. Το αποτέλεσμα είναι μοναδικό: μια υφή που θυμίζει χαλβά αλλά σε πάει και λίγο προς το ραβανί. Οι ξηροί καρποί χαρίζουν τραγανότητα, η κανέλα δίνει ζεστασιά και τα εσπεριδοειδή φρεσκάδα – όλα μαζί κάνουν αυτό το ταπεινό γλυκό πραγματικά θεϊκό!
- Σερβίρετέ τον ζεστό ή κρύο, με λίγη κανέλα πασπαλισμένη από πάνω ή ακόμα και με μια μπάλα παγωτό βανίλια αν δεν νηστεύετε.
- Δοκιμάστε τον κι εσείς, θα εντυπωσιαστείτε με το πόσο εύκολο και γευστικό είναι!
ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΦΟΥΡΝΟΥ
Μερίδες: 12-15 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίες: 15 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:45-50 βαθμούς Κελσίου

Υλικά συνταγής
Για το χαλβά
- 250 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
- 100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
- 1 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 100 γρ. ζάχαρη
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1/2 κ.σ. λευκό ξύδι
- 3/4 κούπα πουρέ μήλου (χωρίς ζάχαρη)
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
- 100 ml γάλα σόγιας με άρωμα βανίλιας
- 70 γρ. βούτυρο καρύδας
- Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι
- 1/2 κούπα καρύδια
- 1/2 κούπα αμύγδαλα
- 1/2 κούπα χυμός πορτοκαλιού
- Λίγη κανέλα και σουσάμι
- 1 3/4 κούπες ζάχαρη
- 1 1/2 κούπα νερό
- 1/2 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 βανίλια
- 2 κ.σ. μέλι
Εκτέλεση
- Βάλτε σε ένα κατσαρολάκι τα υλικά για το σιρόπι εκτός το μέλι και βράστε για 5 λεπτά. Αφήστε στην άκρη να κρυώσει.
- Χτυπήστε το βούτυρο καρύδας με την ζάχαρη να αφρατέψει, προσθέστε το μήλο, το γάλα, το ξύσμα, συνεχίστε λίγο το ανακάτεμα. Ρίξτε το ξύσμα, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, την σόδα και ανακατέψτε λίγο ακόμα. Τέλος βάλτε τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε απαλά.
- Σε μια ταρτιέρα 25 εκ. διάμετρο βάλτε το χυλό, πασπαλίστε με κανέλα σουσάμι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στη μεσαία θέση στους 180 βαθμούς Κελσίου για 45-50 λεπτά.
- Βγάλτε το γλυκό από το φούρνο και όπως είναι ζεστό ακόμακόψτε το σε μερίδες και ρίξτε από πάνω κρύο το σιρόπι. Αφήστε να τραβήξει όλο το σιρόπι.
- Σερβίρετε με έξτρα κανέλα και για τους μερακλήδες λίγο παγωτό βανίλια.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
