Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Πατατοκαλιτσούνια
Παραδοσιακά Κρητικά πιτάκια με πατάτα Αφράτη ζύμη, αρωματική γέμιση και μπόλικη νοστιμιά, το απόλυτο κρητικό μεζεδάκι που θα λατρέψετε!

Μετά από δύο εβδομάδες ανάρρωσης λόγω της μέσης μου, επανέρχομαι με όρεξη να μοιραστώ μαζί σας αγαπημένες συνταγές. Και ναι… μου λείψατε πάρα πολύ!
Σήμερα σας έχω ετοιμάσει πατατοκαλιτσούνια, δηλαδή καλιτσούνια με γέμιση πατάτας, αρωματισμένα με μυρωδικά και μπαχαρικά. Η ζύμη είναι, όπως πάντα, χειροποίητη, εύκολη και γευστική. Χρησιμοποιώ κίτρινο χωριάτικο αλεύρι, που είναι ιδανικό για τηγανητά πιτάκια, αφού πλάθεται και ανοίγει εύκολα.
Θα προσέξετε μόνο η ζύμη να γίνει αφράτη και μαλακιά, όπως σας δείχνω στο βίντεο. Αν κολλάει λίγο όταν την ανοίξετε, αρκεί να την πασπαλίσετε με λίγο αλεύρι. Για έξτρα γεύση, προσθέτω πάντα ένα μείγμα μπαχαρικών, αυτό που χρησιμοποίησα περιέχει αποξηραμένο σκόρδο, κρεμμύδι, μαύρο πιπέρι, ρίγανη, κιτρινόριζα, πάπρικα, τσίλι και αποξηραμένη κόκκινη πιπεριά. Το άρωμά του ταιριάζει υπέροχα με τη γέμιση πατάτας και απογειώνει τη γεύση.
Η ζύμη
Κίτρινο χωριάτικο αλεύρι για ελαστικότητα
Ζύμη αφράτη και μαλακιά
Μυστικό: λίγο αλεύρι κατά το άνοιγμα για να μην κολλάει
Η γέμιση
Πατάτες βραστές λιωμένες
Αρωματισμένες με μυρωδικά και μπαχαρικά
Το ειδικό μείγμα που δίνει μοναδικό άρωμα
Ιδανικά τηγανητά, ζεστά και τραγανά, συνοδεύουν υπέροχα το τραπέζι ή το απογευματινό σας. Δοκιμάστε τα και θα δείτε πόσο εύκολα φτιάχνονται, η νοστιμιά τους είναι πραγματικά θεϊκή!
ΠΑΤΑΤΟ-ΚΑΛΙΤΣΙΝΙΑ
Μερίδες: περίπου 40 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίες: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 2-3 λεπτά από κάθε μεριά

Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- 1/2 κιλό αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 250 ml νερό
- Το χυμό και το ξύσμα από ένα μικρό λεμόνι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. mix για πατάτες
Για την γέμιση
- 500 γρ. πατάτες
- 1 πράσο ψιλοκομ.
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομ.
- Άνηθο ψιλοκομ.
- Μαϊντανό ψιλοκομ.
- 2 καρότα τριμμένα
- 100 ml κρέμα γάλακτος
- 200 γρ. μοτσαρέλα τριμ.
- 1 κ.σ. τυρί κρέμα
- 30 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά
- Αλάτι, πιπέρι
- Αραβοσιτέλαιο για τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάλτε όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να αποκτήσετε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη. Αφήστε τη ζύμη στην άκρη να ξεκουραστεί.
- Ανακατέψτε όλα τα υλικά της γέμισης μαζί, μέχρι να αποκτήσετε μια αφράτη, ομοιογενή γέμιση.
- Ανοίξτε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2–3 χιλιοστών και κόψτε κύκλους διαμέτρου περίπου 10 εκ., χρησιμοποιώντας κουπ-πατ ή ένα ποτήρι. Τοποθετήστε μια γεμάτη κουταλιά της σούπας γέμιση στο κέντρο κάθε κύκλου και διπλώστε τη ζύμη σε σχήμα μισοφέγγαρο. Πιέστε καλά τις άκρες για να κολλήσουν, ώστε να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο.
- Τηγανίστε τα καλιτσούνια σε αραβοσιτέλαιο στους 160–170 °C για 1–2 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν.
- Αφήστε τα καλιτσούνια σε απορροφητικό χαρτί για λίγα λεπτά, ώστε να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
