Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Παραδοσιακή Φανουρόπιτα με Μαγιά
Δοκίμασε τη γνήσια παραδοσιακή φανουρόπιτα με μαγιά, αφράτη και γλυκιά, φτιαγμένη με 9 υλικά. Ένα γλυκό γεμάτο ιστορία και πίστη, χωρίς αυγά ή γαλακτοκομικά.

Η παραδοσιακή φανουρόπιτα με μαγιά αποτελεί ένα γλυκό γεμάτο συμβολισμούς και πίστη, αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο, του οποίου η μνήμη τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου.
Πρόκειται για ένα γλύκισμα απλό, νηστίσιμο και γεμάτο ευλάβεια, που το ετοιμάζουμε όταν θέλουμε να ζητήσουμε βοήθεια από τον Άγιο, ειδικά σε περιπτώσεις όπου έχουμε χάσει κάτι και επιθυμούμε να μας το φανερώσει. Η λέξη «φανουρόπιτα» προέρχεται από το ρήμα φανερώνω και αποτελεί έκφραση λαϊκής ευλάβειας και προσευχής.
Η παράδοση λέει ότι οι ανύπαντρες κοπέλες στην Κρήτη έφτιαχναν φανουρόπιτα για να τους φανερωθεί ο μελλοντικός τους σύζυγος, ενώ άλλοι την προσφέρουν στην εκκλησία μαζί με προσευχή για να συγχωρεθούν οι αμαρτίες της μητέρας του Αγίου, η οποία – κατά την παράδοση – δεν είχε ενάρετη ζωή.
Η φανουρόπιτα παρασκευάζεται πάντα με 9 υλικά – αριθμός που συνδέεται με πνευματικούς συμβολισμούς. Δεν περιέχει αυγά, βούτυρο ή γάλα, γι’ αυτό και την κατατάσσουμε στις νηστίσιμες πίτες, ιδανική για περιόδους νηστείας ή για όσους αποφεύγουν τα ζωικά παράγωγα.
Αυτή η εκδοχή με μαγιά χαρίζει στο γλυκό μοναδική αφράτη υφή και φυσική γλυκύτητα. Μοσχοβολά κανέλα, πορτοκάλι και αγνό ελαιόλαδο – αρώματα που συνδέονται με την ελληνική παράδοση και την οικογενειακή θαλπωρή.
Προσφέρετέ την στην εκκλησία την ημέρα της γιορτής του Αγίου, μοιράστε την με αγάπη και ευχηθείτε από καρδιάς. Η φανουρόπιτα δεν είναι απλώς ένα γλυκό. Είναι μια πράξη πίστης, μνήμης και προσευχής.
ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ
Μερίδες: 16 κομμάτια
Χρόνος προετοιμασίες: 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος:

Υλικά συνταγής
Με 9 υλικά
- 625 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 12 γρ. ξηρή μαγιά ή 35 γρ. φρέσκια
- 70 ml ηλιέλαιο
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κοφτό κ.γ. κανέλα με μια πρέζα μοσχοκάρυδο
- 80 ml χυμό πορτοκάλι
- Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
- 90 γρ. φιλέ αμύγδαλο καβουρντισμένο
- 50 γρ. σταφίδες
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 400 ml ζεστό νερό
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε τη μαγιά με 3-4 κ.σ. από το ζεστό νερό και με μια πρέζα από τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει.
- Ρίχνουμε στις σταφίδες νερό να ενυδατωθούν και αφήνουμε να μείνουν για 15. Σουρώνουμε και προσθέτουμε 1 κ.σ. αλεύρι.
- Στο κάδο του μίξερ ρίχνουμε την ζάχαρη με το ηλιέλαιο, το νερό και τα ανακατεύουμε για 10 λεπτά να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε έπειτα το μείγμα της μαγιάς, το ξύσμα, τα μυρωδικά και το χυμό πορτοκάλι. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ρίχνετε το μισό αλεύρι και ανακατέψτε για 1-2 λεπτά. Προσθέστε το υπόλοιπο αλεύρι, τα αμύγδαλα και τις σταφίδες από εδώ και πέρα συνεχίζετε το ανακάτεμα με μια μαρίζ και απαλά. Μην παραζυμώσετε το μείγμα γιατί θα σκληρύνει στο ψήσιμο.
- Αν χρειαστεί προσθέστε αλεύρι ή νερό, θα πρέπει να είναι παχύρρευστο όπως ακριβώς σας δείχνω στο βίντεο.
- Σε ένα τσέρκι 24 εκ. στρώνουμε μια λαδόκολλα και λαδώστε καλά ειδικά στη βάση. Απλώστε τη ζύμη από το κέντρο προς τα έξω, έτσι θα φουσκώσει ομοιόμορφα. Αφήστε την ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Προθερμαίνετε εντωμεταξύ το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις.
- Ψήνετε στους 170 βαθμούς Κελσίου στην κάτω θέση για 60 λεπτά.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
