Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Ανεβατά της Κρήτης
Αφράτα, γλυκά και πιο ελαφριά ανεβατά, φτιαγμένα με αγάπη, μέλι και ελαιόλαδο, όπως τα έμαθα από τη γιαγιά, αλλά με μια πιο μοντέρνα ματιά αντικαθιστώντας τη ζάχαρη με το μέλι και το βούτυρο με ελαιόλαδο!

Σας έχω ξαναφτιάξει καλιτσούνια — την αγαπημένη, παραδοσιακή συνταγή της μαμάς μου που φτιάχνουμε στο σπίτι πολλά χρόνια.
Σήμερα όμως, σας παρουσιάζω μια πιο μοντέρνα εκδοχή, για όσους αναζητούν κάτι ελαφρύτερο αλλά εξίσου απολαυστικό. Τα ανεβατά είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, αρωματικά και γιορτινά παραδοσιακά γλυκά της Κρήτης. Πρόκειται για γλυκά ψωμάκια με προζύμι, με πλούσια αρώματα από γαρύφαλλο, κανέλα, μαχλέπι και ξύσμα πορτοκαλιού. Τα έφτιαχναν παλιά για μεγάλες γιορτές και χαρές, γάμους, αρραβώνες, Χριστούγεννα, Πάσχα. Έτσι κι εγώ τα έμαθα από τους δικούς μου και κάθε φορά που τα φτιάχνω, γεμίζει το σπίτι αναμνήσεις.
Η ζύμη τους “ανεβαίνει”, από εκεί και το όνομά τους. Φουσκώνουν φυσικά με προζύμι ή μαγιά και ψήνονται μέχρι να πάρουν υπέροχο, καστανό χρώμα. Στο τέλος, αλείφονται με μέλι, πασπαλίζονται με σουσάμι ή καρύδι, και γεμίζουν τον τόπο ευωδιές.
Αντικαθιστούμε την ζάχαρη και βούτυρο με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο και μέλι. Έτσι, διατηρούμε την πλούσια γεύση αλλά προσθέτουμε και μια πιο υγιεινή πινελιά.
Το αποτέλεσμα; Αφράτα, ζουμερά ανεβατά με υπέροχη γέμιση που έχει τη γλύκα του μελιού και την απαλή υφή που λατρεύουμε. Το μέλι ταιριάζει τέλεια με τη μυζήθρα ή την ξινομυζήθρα και απογειώνει τη γεύση αυτού του παραδοσιακού αλλά τόσο αγαπημένου γλυκού της Κρήτης.
Ιδανικά για πρωινό, συνοδευτικά στο καφεδάκι ή για να τα προσφέρετε στους φίλους σας, μερακλίδικα όπως μας έμαθαν οι παλιοί… αλλά με μια σύγχρονη νότα! Περάστε να σας κεράσουμε!!!
ΑΝΕΒΑΤΑ
Μερίδες: 20 κομμάτια περίπου
Χρόνος προετοιμασίες: 40 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 20 λεπτά

Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- 300-330 γρ. αλεύρι σκληρό(για τσουρέκια)
- 30 γρ. βούτυρο μαλακό
- 30 ml ελαιόλαδο
- 7 γρ. ξηρή μαγιά ή
- 20 γρ. φρέσκια
- 50 γρ. ζάχαρη, 1 αβγό
- 180ml ή 170 γρ. ζεστό γάλα
- 1/8 κ.γ. μαστίχα
- 1/4 μαχλέπι
- ξύσμα από ένα πορτοκάλι
- 500 γρ. μυζήθρα
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 αβγό
- 1/4 κ.γ. μπέϊκιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση
- Για την ζύμη: Σε ένα μπολ του μίξερ βάζουμε το γάλα, 1 κ.σ. ζάχαρη, την μαγιά και 2 κ.σ. από το αλεύρι, ανακατεύετε και αφήστε στην άκρη 5 λεπτά να φουσκώσει λίγο.
- Προσθέτετε το βούτυρο το ελαιόλαδο την ζάχαρη, αβγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, τα μπαχαρικά, το ξύσμα και τέλος το αλεύρι. Ζυμώστε για 8 λεπτά σε δυνατή ταχύτητα.
- Αφήστε την ζύμη να φουσκώσει για 1-2 ώρες να φουσκώσει.
- Για την γέμιση: Βάζουμε την μυζήθρα σε ένα μπολ και με ένα πιρούνι την σπάμε, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύουμε.
- Χωρίζουμε την ζύμη σε μικρά κομμάτια των 30 γρ. το κάθε ένα. Ανοίγουμε σε φύλλο και προσθέτουμε 1 μεγάλη κ.σ. από τη μυζήθρα, κλείνουμε με προσοχή γύρο-γύρο και το πλάθουμε σε μπαλάκι.
- Τοποθετούμε όλα τα ανεβατά σε ένα ταψί με λίγη απόσταση μεταξύ τους και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για τελευταία φορά.
- Αλείφουμε με αβγό, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
