Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Κασερόπιτα με σπιτικό φύλλο
Αφράτη, τραγανή και πεντανόστιμη, μια κασερόπιτα γεμάτη αρώματα και γεύση! Απ’ έξω σπιτικό φύλλο τύπου πίτσας και μέσα έχει μια ελαφριά μπεσαμέλ με μπόλικο κασέρι σε τρεις στρώσεις. Η απόλυτη εμπειρία της τυρόπιτας.

Σήμερα φτιάχνουμε μια μοσχοβολιστή κασερόπιτα με γεύση Ελλάδας και άρωμα σπιτικού. Η βάση της είναι σπιτικό φύλλο τύπου πίτσας λεπτό και τραγανό εξωτερικά, αφράτο και γεμάτο γεύση εσωτερικά. Το φύλλο έχει γιαούρτι και αυγό για έξτρα αφρατάδα και φτιάχνεται εύκολα, αρκεί να το αφήσετε να φουσκώσει σωστά.
Η γέμιση είναι ονειρική: Τρεις στρώσεις πλούσιου κασεριού, συνδυασμένες με αρωματικά μπαχαρικά και μυρωδικά. Στο κέντρο, μια βελούδινη μπεσαμέλ με λιωμένο κασέρι, που κάνει κάθε μπουκιά ακόμα πιο λαχταριστή!
Η πίτα μας είναι απολαυστική τόσο ζεστή όσο και κρύα, με αφράτη υφή και αρώματα που σε ταξιδεύουν σε μαμαδίστικα τραπέζια και Κυριακάτικα γεύματα με την οικογένεια.
Συμβουλή: Μην διστάσετε να ετοιμάσετε διπλή δόση, γιατί εξαφανίζεται μέσα σε λίγα λεπτά!
ΚΑΣΕΡΟΠΙΤΑ
Μερίδες: 600 γρ. από το κάθε χρώμα περίπου
Χρόνος προετοιμασίες: 40 λεπτά
Χρόνος στεγνώματος: Ανάλογα την εποχή θέλει 4- 7 μέρες με τον ήλιο και τον αέρα.
Στο φούρνο θα χρειαστεί 6 ώρες το λιγότερο, ανάλογα με το φούρνο σας.

Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 50 γρ. επιπλέον
- 5 γρ. ξηρή μαγιά
- 1 μικρό αυγό
- 100 γρ. γιαούρτι
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- 150 ml νερό
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 1/2 κ.σ. ζάχαρη
- 400 ml γάλα
- 500 γρ. κασέρι
- 25 γρ. βούτυρο
- 25 γρ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 αυγά
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 κ.σ. άνηθο
- Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
- Για τη ζύμη βάλτε τη μαγιά με το μισό νερό, τη ζάχαρη, 2 κ.σ. από το αλεύρι στο μπολ. Ανακατέψτε και αφήστε το προζύμι να φουσκώσει.
- Όταν φουσκώσει προσθέστε το ελαιόλαδο, το αβγό, το γιαούρτι και το υπόλοιπο νερό. Σταδιακά ρίχνετε το αλεύρι και ζυμώστε καλά για 8 λεπτά στο μίξερ. Αφήστε την αφράτη ζύμη να φουσκώσει για 2 ώρες.
- Για τη γέμιση ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο με το ελαιόλαδο και το αλεύρι να γίνουν χυλός όπου το ψήνουμε για λίγα λεπτά. Προσθέστε μοσχοκάρυδο, και το αλάτι. Σταδιακά ρίχνετε το γάλα ανακατεύοντας συνεχώς, θα πρέπει να πήξη λίγο αλλά θα παραμένει ρευστή. Προσθέστε τον άνηθο.
- Κατεβάζετε από τη φωτιά τη κατσαρόλα και προσθέστε τα αβγά ένα-ένα και τέλος το κασέρι.
- Χωρίζετε το ζυμάρι σε δυο κομμάτια το ένα λίγο πιο μεγάλο όπου θα το ανοίξετε σε φύλλο.
- Σε ένα μεγάλο και ρηχό ταψί στρώνουμε λαδόκολλα και λαδώνουμε.
- Στρώνουμε το φύλλο, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα από το τριμμένο κασέρι. Έπειτα βάζουμε τη γέμιση και άλλη μια στρώση κασέρι. Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το στρώνουμε από πάνω, κλείνουμε τις άκρες με ένα ωραίο σχέδιο και χαράζουμε. Αλείφουμε με το μείγμα αβγού πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αντιστάσεις για 45 λεπτά.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
