Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Φάβα με γλυκοπατάτα & χαρουπόμελο
Αυθεντική ελληνική φάβα με αρώματα και γεύση, συνδυασμένη με γλυκοπατάτα και χαρουπόμελο. Ένα θρεπτικό, νηστίσιμο και γεμάτο αγάπη πιάτο για όλη την οικογένεια.

Η φάβα ανήκει στα φαγητά που ή τα αγαπάς ή δεν τα προτιμάς καθόλου — μέση λύση δύσκολα υπάρχει! Εγώ πάντως ανήκω στην πρώτη κατηγορία και τη θεωρώ μία από τις πιο υγιεινές και δυναμωτικές τροφές της ελληνικής διατροφής. Πλούσια σε πρωτεΐνη, σίδηρο, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο, είναι ιδανική για περιόδους νηστείας, αλλά και για όσους επιλέγουν μια φυτική διατροφή. Περιέχει ακόμη βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθούν τη μνήμη και το νευρικό μας σύστημα.
Από μικρή ηλικία, η μαμά μου μας την έφτιαχνε συχνά. Θυμάμαι να τη σερβίρει σε μικρά πιατάκια, δίπλα από το κύριο γεύμα, και να μας προτρέπει να την τρώμε με ψωμάκι. Τότε δεν ήξερα πως αυτός ο συνδυασμός είναι ο πιο κατάλληλος για να αναπληρώνουμε τα απαραίτητα αμινοξέα, αντικαθιστώντας το κρέας με έναν φυσικό και χορτοφαγικό τρόπο. Την έτρωγα χωρίς γκρίνια — μου άρεσε έτσι όπως έσταζε το ελαιόλαδο πάνω της και έλιωνε στο στόμα. Αυτές είναι οι μνήμες που κουβαλάω στην κουζίνα μου και θέλω να μεταφέρω και σε εσάς.
Στη δική μου εκδοχή, την εμπλουτίζω με ψητή γλυκοπατάτα, λίγο φρέσκο λεμόνι και σπιτικό χαρουπόμελο από τον μπαμπά μου, και σας διαβεβαιώνω πως ο συνδυασμός αυτός είναι εκρηκτικός. Η φυσική γλύκα της γλυκοπατάτας δένει αρμονικά με τη βελούδινη υφή της φάβας, ενώ το χαρουπόμελο χαρίζει μια βαθιά, σχεδόν καραμελένια γεύση που ισορροπεί τέλεια με την οξύτητα του λεμονιού.
Για τα παιδάκια που είναι λίγο πιο… επιλεκτικά, προτείνω να την ενσωματώσετε έξυπνα:
– ως επάλειψη σε σάντουιτς
– σε σούπες
– σε λαχανικοκεφτέδες
Έτσι, παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά χωρίς να το καταλαβαίνουν και έχουν άπλετη ενέργεια να χαρούν να παίξουν!
ΦΑΒΑ
Μερίδες: 3 μερίδες
Χρόνος προετοιμασίες γλυκοπατάτες: 20 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος φάβας: 30-40 λεπτά

Υλικά συνταγής
- 250 γρ. φάβα
- 1 κρεμμύδι
- 1 καρότο
- 1.5 ltr νερό
- 1 γλυκοπατάτα
- Ελαιόλαδο
- Χαρουπόμελο
- Αλάτι-Πιπέρι
- Φρέσκο κρεμμυδάκι
- Πάπρικα
- Χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
- Η αναλογία φάβας με υγρά είναι 1 κούπα φάβα προς 6 κούπες νερό.
- Σε μια κατσαρόλα βάετε την φάβα μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι και το νερό να βράσουν. Ξαφρίζετε.
- Προσθέστε αλάτι και ψήνετε για 30-40 λεπτά.
- Κόβετε την γλυκοπατάτα σε μικρά κομμάτια, προσθέστε ελαιόλαδο, χαρουπόμελο, αλάτι και ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 λεπτά.
- Αφού η φάβα έχει βράσει θα πρέπει να μην έχει καθόλου υγρά. Προσθέτουμε λίγες από τις γλυκοπατάτες και πολτοποιούμε.
- Βάλτε χυμό λεμόνι όσο θέλετε και αν χρειάζεται λίγο ακόμα αλάτι.
- Όταν θα σερβίρετε σε πιάτο την φάβα μπορείτε να βάλετε έξτρα ελαιόλαδο και ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
