Irini's
Homestyle Cooking
Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά
Αυθεντικές Σφακιανές πίτες
Φτιαγμένες με ντόπιο τυρί και θυμαρίσιο μέλι, αυτές οι λεπτές πίτες μοσχοβολούν παράδοση και αγάπη του νησιού.

Αν έχετε βρεθεί ποτέ στην Κρήτη – ή αν μεγάλωσατε εκεί, τότε σίγουρα ξέρετε πως η σφακιανή πίτα είναι κάτι παραπάνω από ένα γλύκισμα. Είναι ένα κομμάτι παράδοσης, βαθιά ριζωμένο στις καρδιές και τις κουζίνες των Κρητικών. Ίσως η δεύτερη πιο αγαπημένη συνταγή μετά τα καλιτσούνια, αυτή η πίτα είναι λεπτή, ζεστή, γεμάτη αρώματα και αγνή γεύση ελληνικής γης.
Η προέλευσή της βρίσκεται στα Σφακιά των Χανίων, κι εκεί όπως λέει η παράδοση οι γυναίκες τη μαγείρευαν πάνω σε καυτές πέτρες. Σήμερα τη φτιάχνουμε με λίγο πιο σύγχρονο τρόπο, αλλά πάντα με ταπεινά, αυθεντικά υλικά: αλεύρι, λίγο αλάτι, αγνό κρητικό ελαιόλαδο και φρέσκο μαλακό τυρί ιδανικά ξινομυζήθρα, μυζήθρα ή ανθότυρο.
Αφού ανοίξουμε τη ζύμη σε πολύ λεπτές πίτες (3-4 χιλιοστά πάχος), γεμίζουμε με τυρί και ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι ή ακόμα καλύτερα σε μαντέμι. Όταν είναι ακόμα καυτές, τις περιχύνουμε με θυμαρίσιο μέλι και τις πασπαλίζουμε με καβουρντισμένο σουσάμι ή ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Το αποτέλεσμα; Ένα μαγικό πάντρεμα γλυκού και αλμυρού που θα σας κλέψει την καρδιά.
Ιδανικές για ένα γλυκό πρωινό, ένα παραδοσιακό κέρασμα ή συνοδευτικό με ρακί, οι σφακιανές πίτες είναι πεντανόστιμες σε κάθε μπουκιά. Φτιάξτε τις, μοιραστείτε τις και γευτείτε την ουσία της κρητικής φιλοξενίας.
ΣΦΑΚΙΑΝΕΣ ΠΙΤΕΣ
Μερίδες: 9 Πίτες
Χρόνος προετοιμασίες: 30 λεπτά
Χρόνος ψησίματος: 10 λεπτά

Υλικά συνταγής
Για τη ζύμη
- 300 γρ. αλεύρι σκληρό
- 200 γρ. αλεύρι σκληρό
(κίτρινο) - Το χυμό από 1/2 λεμόνι
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 250-300 γρ. χλιαρό νερό
- 400-500 γρ. μυζήθρα
Εκτέλεση
- Φτιάχνουμε πρώτα το ζυμάρι. Στύβουμε το χυμό από το λεμόνι. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και το νερό. Πλάστε ένα μαλακό ζυμάρι. Αφήστε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για 2 ώρες.
- Σε ένα πιάτο βάλτε την μυζήθρα και σπάστε την με ένα πιρούνι να θρυμματιστεί.
- Παίρνουμε μια μικρή ποσότητα τυριού στα χέρια μας και ζουλάμε το τυρί με την χούφτα μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα. Θα βγουν 9 μπάλες. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 9 κομμάτια.
- Ανοίγουμε λίγο τη ζύμη και τυλίγουμε πολύ καλά την μπάλα τυριού. Στο βίντεο σας δείχνω όλα τα βήματα αναλυτικά. Έπειτα ανοίξτε απαλά σε φύλλο με προσοχή να μην τρυπήσει. το φύλλο θα πρέπει να είναι 4 χιλ. σε πάχος και 20 εκ. διάμετρο.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ραντίζετε λίγο ελαιόλαδο και τοποθετήστε το φύλλο. Ψήνετε σε μέτρια θερμοκρασία για 3-4 λεπτά την κάθε πλευρά.
- Επαναλάβετε για κάθε κομμάτι ζύμης. Όσο ψήνετε η μια πίτα ετοιμάζετε την επόμενη. Όσο είναι ακόμα καυτή ρίξτε αρκετό μέλι και πασπαλίστε με καβουρντισμένο σουσάμι ή ξηρό καρπό της αρεσκείας σας. Σερβίρετε αμέσως.
Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο
Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!
