Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Μυρωδάτο Ψωμί με Ελιές και Πιπεριές!

Αφράτο, αρωματικό ψωμί φόρμας με ελιές και πιπεριές που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι. Ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας από το πρωινό μέχρι το κυριακάτικο τραπέζι!

b

Αυτό το ψωμί μοσχοβολάει ελληνική γη και ήλιο. Ένα αφράτο, ζυμωτό καρβέλι που γεμίζει το σπίτι με αρώματα φρεσκοψημένου ψωμιού, βασιλικού και ώριμων πιπεριών. Οι ελιές Καλαμών, μαύρες και πράσινες, χαρίζουν αλμύρα, ένταση και γεύση, ενώ οι πολύχρωμες πιπεριές σκορπίζουν γλύκα και άρωμα σε κάθε μπουκιά.

 Το φτιάχνουμε ξανά και ξανά στην κουζίνα μας, όχι γιατί το απαιτεί κάποια περίσταση, αλλά γιατί το ζητά η ψυχή μας. Το σερβίρουμε σκέτο, με λίγη φέτα και ντομάτα, το φρυγανίζουμε για να συνοδεύσει το πρωινό ή το βραδινό μας, το κόβουμε σε φέτες για να φτιάξουμε νόστιμα τοστ με αλλαντικά ή λαχανικά. Μικροί και μεγάλοι το αγαπούν.

 Μπορείς να πλάσεις τη ζύμη όπως θέλεις – σε μακρόστενη φόρμα, σε καρβελάκια, σε μικρά ατομικά ψωμάκια. Παίξε με τις αναλογίες των υγρών ανάλογα με τα υλικά σου και άκου το ζυμάρι να σου λέει πότε είναι έτοιμο. Αυτή είναι η μαγεία της σπιτικής μαγειρικής, δεν ακολουθούμε μόνο συνταγές, αλλά και το ένστικτο, τη διάθεση, την αγάπη που ρίχνουμε σε κάθε δημιουργία μας.

 Δώσε του χρόνο να φουσκώσει, να ζωντανέψει και μετά ψήσ’ το μέχρι να γίνει χρυσαφένιο και με λεπτή, τραγανή κόρα. Κόψ’ το όταν ακόμα αχνίζει και μοίρασε το απλόχερα σε αγαπημένους. Γιατί τίποτα δεν ενώνει τους ανθρώπους όπως ένα φρέσκο αχνιστό ψωμί πάνω στο τραπέζι.

Ψωμί με πιπεριές

Μερίδες: 1.200 γρ. καρβέλι

Χρόνος προετοιμασίες: 10 λεπτά    

Χρόνος ψησίματος: 50 -60 λεπτά

Υλικά συνταγής

  • 400 γρ. αλεύρι σκληρό (κίτρινο)
  • 100 γρ. αλεύρι ολικής
  • 15 γρ. ξηρή μαγιά
  • 250 ml χλιαρό νερό
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο 
  • 5 γρ. αλάτι
  • Βασιλικός
  • 1/2 κόκκινη πιπεριά
  • 1/2 πορτοκαλί πιπεριά
  • 1/2 κίτρινη πιπεριά
  • 1/2 πράσινη πιπεριά
  • 80 γρ. μαύρες ελιές
  • 80 γρ. πράσινες ελιές 

Εκτέλεση

  • Στο κάδο του μίξερ ρίχνετε το αλεύρι, την μαγιά, τη ζάχαρη, το αλάτι και το ελαιόλαδο. Ξεκινήστε να ανακατεύετε με το γάντζο τη ζύμη και ρίχνετε ταυτόχρονα το νερό να ζυμωθεί και να γίνει ζυμαράκι.
  • Προσθέστε τις πιπεριές και τις ελιές. Ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι.
  • Ζυμώστε την ζύμη με το χέρι για λίγο. Η ζύμη θα πρέπει να είναι μαλακή και μην κολλάει.
  • Σε ένα πυρίμαχο μακρόστενο σκεύος (11 χ 30 εκ.) ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε να πάει παντού. Βάζετε το ψωμάκι στο σκεύος και πασπαλίζετε από πάνω με λίγο μαϊντανό. Σκεπάστε τη φόρμα και αφήστε το ζυμάρι να φουσκώσει για 1 ώρα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο σε αντιστάσεις και στην χαμηλή θέση στους 180 βαθμούς Κελσίου για 50-60 λεπτά ανάλογα τη δύναμη του φούρνου σας.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση