Irini's

Homestyle Cooking

Το καλό φαγητό δεν χρειάζεται πολλά, μόνο μεράκι, αγάπη και καλά υλικά

Βασιλόπιτα η Αρχοντική

Γλυκιά Πίτα Πρωτοχρονιάς, αφράτη, αρωματική και γεμάτη καλούδια το πιο γλυκό ξεκίνημα της χρονιάς!

3

Το πρώτο γλυκό του χρόνου δεν είναι απλώς ένα επιδόρπιο είναι ευχή! Η γλυκιά πίτα της Πρωτοχρονιάς φτιάχνεται για να γλυκάνει την οικογένεια, να φέρει υγεία, τύχη και ευτυχία σε όλους όσοι θα τη δοκιμάσουν!

 Θέλουμε να είναι πλούσια σε γεύση, απλή στην όψη αλλά με αρχοντική παρουσία. Η δική μου εκδοχή είναι γεμάτη αρώματα και υφές: αποξηραμένα φρούτα, ξηροί καρποί, λικέρ πορτοκάλι και μια τεχνική απλή αλλά σημαντική για να πετύχει απόλυτα.

 Η υφή της γίνεται μεταξένια και αφράτη, ενώ κάθε μπουκιά κρύβει μικρές εκπλήξεις τα φρούτα και οι ξηροί καρποί δίνουν το κάτι παραπάνω! Η ζάχαρη είναι όσο χρειάζεται, και αντί για βούτυρο χρησιμοποιώ ηλιέλαιο, για πιο ελαφρύ και ισορροπημένο αποτέλεσμα.

 Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί, γιατί εκτός από τη νοστιμιά, χρειάζεται και λίγη τύχη! Στολίστε τη όπως σας αρέσει, απλή ή εντυπωσιακή, θα σας κλέψει την καρδιά… και το στομάχι (χιχιχι!).

 Καλή Πρωτοχρονιά να έχετε, γεμάτη γλυκές στιγμές και όμορφες μυρωδιές στο σπίτι σας!

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ Η ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ

Μερίδες: Μέχρι 16 κομμάτια

Χρόνος προετοιμασίες: 25 λεπτά    

Χρόνος ψησίματος: 40 λεπτά

Υλικά συνταγής

  • 120ml Ελαιόλαδο
  • 150 γρ. Ζάχαρη
  • 3 αυγά
  • 120 ml νερό
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100 γρ. κορν-φλάουρ
  • 2 κ.σ. Μπέικιν πάουντερ
  • 3 κ.σ. ρούμι ή λικέρ πορτοκάλι
  • 3 κ.σ. ρούμι ή λικέρ πορτοκάλι
  • Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • 200 γρ. σταφίδες μαύρες ή καστανές
    αποξηραμένα φρούτα σε κυβάκια
  • 100 γρ. φουντούκια, αμύγδαλα

Εκτέλεση

  • Από το προηγούμενο βράδυ, βάλτε τα αποξηραμένα φρούτα να ενυδατωθούν. Ψιλοκόψτε τα, προσθέστε το ρούμι και αφήστε τα να μείνουν όλο το βράδυ ή, τουλάχιστον, για 6–8 ώρες.

    Πρώτο στάδιο – Μαρέγκα:
    Βάλτε τα ασπράδια με λίγο αλάτι και χτυπήστε σε μεγάλη ταχύτητα.
    Μετά από 2–3 λεπτά, αρχίστε να προσθέτετε σταδιακά τη μισή κρυσταλλική ζάχαρη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί σφιχτή μαρέγκα.

    Δεύτερο στάδιο – Μείγμα κρόκων:
    Χτυπήστε τους κρόκους με την υπόλοιπη ζάχαρη για 3–4 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
    Προσθέστε σιγά-σιγά το λάδι, συνεχίζοντας το χτύπημα.

    Κοσκινίστε το αλεύρι μαζί με το κορν φλάουερ και το μπέικιν πάουντερ.
    Προσθέστε τα στο μείγμα τμηματικά, εναλλάξ με το νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια ταχύτητα.

    Ρίξτε μέσα τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με όλο το ρούμι και ανακατέψτε για 1 λεπτό ακόμη.

    Με μια μαρίζ, προσθέστε λίγη-λίγη τη μαρέγκα στο μείγμα και ανακατεύετε απαλά, προσέχοντας να μη χάσει τον όγκο της.
    Στο τέλος, προσθέστε τους ξηρούς καρπούς και ανακατέψτε ελαφρά.

    Στρώστε λαδόκολλα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20 εκ. και ρίξτε μέσα όλο το μείγμα. Μην ξεχάσετε να βάλετε το φλουρί!

    Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 °C, σε αντιστάσεις, στη μεσαία θέση, για περίπου 40 λεπτά.

    Αφήστε τη βασιλόπιτα να κρυώσει καλά και πασπαλίστε με λίγη ζάχαρη άχνη πριν τη διακοσμήσετε.

Την συνταγή μπορείτε να την δείτε στο παρακάτω βίντεο

Ελπίζω να σας άρεσε η συνταγή μου, να περνάτε καλά να προσέχετε τον εαυτό σας και θα τα ξαναπούμε σύντομα. Έως τότε πολλά φιλιά σε όλους σας!

 
 

 

 

signature 2025

Irini's

Homestyle Cooking

Δεν είναι απαραίτητο να μαγειρεύεις φανταχτερά ή πολύπλοκα αριστουργήματα. Απλώς καλό φαγητό, από φρέσκα υλικά.

 Julia Child

Ακολουθήστε με..
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab
  • Opens in a new tab

Αφήστε μια απάντηση